galéria megtekintése

Ambrózia

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 25. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Nem megy nekünk ez a parlagfű-mentesítés, csapkodunk a levegőbe, a fű meg a csapadékos nyáron egyre virágzik. Pedig a törvény értelmében a földhasználóknak vagy a bérlőknek, illetve a kerttulajdonosoknak július 1-jéig el kellett volna végezniük a mentesítést. Pontos szabályok vannak arra, hogy a harcot a bimbók ellen kell kezdeni, ha ez elmarad, a ráolvasás már nem segít.

Helikopteres felderítőutakat is indítanak a parlagfüves területek azonosítására
Helikopteres felderítőutakat is indítanak a parlagfüves területek azonosítására
Balázs Attila / MTI

A nyár elején okos cikkek jelentek meg az idén is arról, hogy hányféle hivatal hányféle monitoringgal készül a parlagfűszezonra, a jegyzők kivont klaviatúrával szálltak harcba, és ha parlagfű elleni kormány- vagy miniszteri biztos lépett volna színre, azon sem lepődtünk volna meg.

 

Az állami bürokrácia legalább olyan szapora mint a parlagfű, a teljesen hatástalan védekezésben – melynek lényege, hogy senki nem csinál semmit – az a legszebb, hogy bár parlagfűbejelentő platformok is léteznek, a riasztási adatok mégis azt jelzik, hogy már a feljelentgetés hagyománya sem a régi.

A törvénygyárban gondoltak minden apróságra, a parlagfű-szennyezettség mérésére folyóméterenkénti növény darabszámot állapítottak meg, de ez sem elég, évről évre több az országban az allergiás, most már másfél milliónál járunk, prüszkölnek a 3–4 éves gyerekek, és kaszálnak a tablettás csodaszerekben utazó sarlatánok.

Természetesen virulens üzletág lett a parlagfűvel való sámánkodás is, az interneten egyre több olyan közlemény található, miszerint a parlagfű teljesen ártatlan növény, feleslegesen üldözik, pompás teát és szörpöt kell belőle kotyvasztani, és örök időkre védett leszel, nem prüszkölsz.

Európa legszennyezettebb országa lettünk parlagfűügyben, aminek egyik oka, hogy az Ambrosia artemisiifolia 700 méterrel a tengerszint felett nem terem, könnyű tehát az osztrákoknak, ha irtani kell. Más kérdés, hogy érdemes megnézni a karintiai, de még a burgenlandi paraszttanyákat is, mennyire tiszta minden, szóba se jöhet, hogy elszaporodna a gaz az állami utak mentén, azt pedig, hogy az osztrák vagy a német vasút nem takarítja a vágányok menti területeket, megint nehéz volna állítani. Ehhez képest ami MÁV-unk arra sem képes, hogy legalább a pályaudvarok környékén lekaszálja a parét.

És ugyanez a helyzet az erős magyar állam más ingatlanjaival, köztük az elhagyott gyárudvarokkal, a lepusztult ipari területekkel. A fényképek és videofelvételek tanúsága szerint azok a földtulajdonosok és bérlők, akik korrupciógyanús körülmények között nyerték el az állami földeket (mint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester milliárdos), nagy ívben tesznek a parlagfűre, még a látszat sem izgatja őket, hagyják, hogy rájuk lehessen olvasni: azért kellett nekik a föld, hogy másfél méteres parlagfű teremjen rajta.

Nem lenne itt parlagfű egy szál se, de Gyurcsány és a „bukott baloldal” elszaporította – mondhatnánk végül a Fidesz-papagájoktól eltanulva, amitől persze nem lenne kevesebb parlagfű az országban. Viszont a hazugság pótolja a cselekvést. Nálunk pedig évek óta ez megy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.