galéria megtekintése

Amatőrök

19 komment


Marnitz István

Végül is az állam arra ad pénzt, amire akar. Valahol, onnan nézve, a nyugdíj is csak szavazatvásárlás. Szabályok nincsenek: a törvényhozó nem lehet bűnöző, csak saját képére alakítja a jogot, ha az véletlenül mégiscsak tolvajnak minősítené.

Ebbe az eleve adott csodavilágba csöppent bele csöppet sem véletlenül Matolcsy György. Ráadásul egy olyan pénzüzembe, ahol naponta halad el az orra előtt több tonna ropogós bankó. Jó, nem lehet rögtön csak úgy beletúrni és zsebre gyűrni. Jó, persze lehet. De Matolcsy Györgyöt nem ilyen fából faragták. Őt csak nemes célok vezérlik. Az világos, hogy a suskahegyből el kell venni. Nem az övék, meg egyesek szerint jól el is van az ott, de mégiscsak rájuk bízták ezt a kincset. És hát akkor már hadd lehessen néha belelapátolni picit. De nem a maga hasznára. Hanem csak a jóra. A jó ügyekre. És a jóknak. Azoknak, akik szerinte érdemesültek a köz adományára.

Illetve miket beszélek. Köz? A jegybank alapítványokat hoz létre. Tekintélyt parancsoló logók, egy rakás latinos -ae, -is meg -ictum, antik istenek meg osz(t)lopok: ki feltételezné, hogy ezek csak a Fidesz jattos pénzcsapjai? Oly függetlenek Matolcsytól, hogy ha a jegybank odatol nekik pár százmilliárdot, az rögtön elveszíti szerintük még a közpénzjellegét is. Onnantól csak szerény, névtelen adomány, amit a nagybecsű kuratórium ártatlan parancsára a legnemesbek kezébe helyeznek. Olyan kuratóriumi tagok döntenek így például, mint maga Matolcsy György, aki ilyenkor bizonyára elveszti jegybankelnöki jellegét.

 

A döntéseket azonban, mily meglepetés, minden erejükkel titkolták. Nem büszkék a támogatott szellemóriásokra, jókra, jó ügyekre. És viszont: nagyjaink se hirdetik sugárzó homlokkal a nemzeti kegyet, amelyben részesültek. Hanem hallgatnának, mint akikre gyónási titkot bíztak.

Ám a szokás szerint amatőr módon összeszervezett csilicsali paraván az első jogi fuvallatra összeomlott. Így ma már tudjuk: a kurátorok például a Matolcsy György kolléganője által Matolcsy Györgyről írt könyv támogatására egy nagyobb lakás árát ítélték meg, a Matolcsy György unokatestvéréhez tartozó sajtóterméknek egy kisebb pláza árát juttatták, csöppent az egyébként Matolcsy György mély gondolatait közlő orgánum vezetője hozzátartozóinak, toltak a Matolcsy György tanait hirdető iskoláknak, ezen kívül Fidesz-ideológusoknak, Lovas Istvánnak, Fricz Tamásnak, századvégeseknek. És ez csak pár, eddig feltárt név, mert a listán százával sorakoznak a további „magánszemélyek”.

Az természetes, hogy mindez a Fideszt elutasítók szemében gyomorforgató. Csakhogy az alapítványosdi, a közpénzjelleg elvesztéséről szóló maszlag meg ez a trehány rejtegetősdi a Fidesz-híveknek is mélységes lenézése, megalázása, semmibevétele. Hisz a Fidesz-csókosoknak szórt hálaezüstöt az ő zsebükből is állják.

És a választani hajlandók többsége pontosan addig vehető hülyére, amíg úgy nem dönt, hogy többé már nem vehető hülyére. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.