galéria megtekintése

Álmok álmodói

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 23. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A huszáros-kolbásztöltős-pálinkázós külcsín alapján meg nem mondta volna az ember, de most már egyértelmű, hogy a mindenkori Orbán-kormányok szíve közepébe a zongorák fészkelték be magukat. Gordos Dénes – ha emlékeznek még erre a névre –, a Környezetgazdálkodási Intézet hajdani kisgazda elnöke 750 ezerért vett egyet a hivatalának, Schmitt Pál köztársasági elnök két és fél milliós hangszert vásároltatott a Sándor-palotába, és most itt van a Bogányi-zongora is, amely a zene révén egyenesen békét teremt majd a világban, már ha hihetünk Orbán Viktor miniszterelnöknek. Nagy cél, nagy zongora, nem csoda, hogy eddig úgy kétszázmilliót költött rá az ország.

Önök persze joggal kérdezhetik, hogy mi bajom van már megint, hiszen ötödik éve azon sírok, hogy Orbán, miután a millenniumi cirkusz nem hozta be az árát, újabb országlása idején látványos bosszút áll a magyar kultúrán. A szemünk előtt sorvadnak el a nemzeti közgyűjtemények. Vazallusi kezekbe sodródnak a legfontosabb intézmények, perifériára szorul és szigorú kormányellenőrzés alá kerül a korábban önkormányzati alapon működő Nemzeti Kulturális Alap. És ezt az egészet beborítja az a nyálka, amely a kilóra megvett művészek megcsúfolására felállított hivatásrendi tákolmányból, a Magyar Művészeti Akadémiából szivárog megállíthatatlanul.

Költhették volna stadionra is – gondolják most önök, ami igaz, ráadásul igen jó példa. Mert a Bogányi-féle csodazongorát gyártó Zengafons Kft. és a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány között több a párhuzam, mint azt első pillantásra bárki is gondolná. A képlet ugyanaz: a közpénz alakot vált, átbucskázik a fején, megpördül a tengelye körül, hipp és hopp, s máris egy olyan helyen landol, ahol a köz már nem ellenőrizheti a felhasználását.

 

Így lett „nem közpénz” – csak afféle védelmi pénz, ugye – a társasági adóból leírható adomány, amelyből egy alapítvány felépítette a Pancho Arénát. És így került a zongora javára egy volt fideszes államtitkár vezette cégbe az állami és uniós pénz, valamint a Magyar Nemzeti Bank által biztosított 60 milliós önrész, hogy aztán pillát rebegtetve lehessen sápítozni: van, aki ezt kifogásolni meri? De hiszen ez a magyar innováció, egy valóságos csoda!

Lehet. Mindenesetre még nem tudjuk. Egyelőre fogalmunk sincs, megéri-e a befektetett százmilliókat, lesz-e a világban kereslet a hatvanmillióba kerülő csodazongoránkra. De ami biztos, hogy a magyar lelemény csúcsteljesítményei között – melyeket tizenöt éve az Álmok álmodói kiállításon büszkén tárt elénk az akkori Orbán-kabinet – keresve sem találni olyat, amely úgy hajtott volna hasznot magánembereknek, hogy a nekifutáshoz (l.: startup) trükkösen csorgatott közpénz adta volna a kezdőlöketet.

És éppen ezért volna ideje végre rendet tenni, például pártatlan, számon kérhető kuratóriumot állítani Matolcsy árfolyamnyereségének milliárdjai mellé. Hogy ne csússzanak minduntalan hamis hangok az MNB-féle „társadalmi felelősségvállalás” szonátába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.