galéria megtekintése

Alma a fa alatt

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 20. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Baj van, rekordtermés lesz almából. Nemcsak itthon, egész Európában. Az előrejelzések szerint az össztermés meghaladja a 12 millió tonnát, ami 12 százalékkal több a szokásosnál. Az unió legnagyobb gondja a lengyel túltermelés lehet. A három és fél millió tonnás almacsúcs 400 ezer tonnával több, mint tavaly, a lengyelek 500-600 ezer tonnát fogyasztanak el évente, a fennmaradó 1,2 millió tonnát az orosz embargó miatt Nyugat-Európában kellene értékesíteni.

Fotó: Reviczky Zsolt

De ez nem fog menni, mert ott is bőséggel termett az alma. Nálunk is beütött a krach. Azért most, mert két-három héttel korábban érik az alma, itt pedig általában akkor szoktak az illetékesek intézkedni, amikor már dől a fa. Nyomban el is mondták, hogy 800 ezer tonnára lehet számítani, ekkora termés átvételére nincs fölkészülve a piac.

 

Az agrártárca szalad fűhöz-fához, és még az is igaz, hogy szalad a Vargához (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez), mert bármilyen jó barátságba keveredtünk is atomügyben az orosz mackóval, magyar almát az oroszok nem vehetnek, nyakunkon marad az idei rekordtermés. A pánik elkerülésére a Vidékfejlesztési Minisztérium hárommilliárd forintot meghaladó programot jelentett be az ágazat megsegítésére.

Tegyük hozzá, erre az Európai Bizottság augusztus eleji döntésének értelmében nyílt lehetősége, Brüsszel ugyanis időben észlelte az almavészt. A magyar agrártárca a hárommilliárdos csomagot mégis úgy kommunikálta, hogy „a kormány nem vár Brüsszelre”, azonnal segít a tárolókapacitás bővítésében, emellett pénzeli az almafelhasználás népszerűsítését promotáló kampányt is.

Érdemes lesz majd a végén kiszámolni, hogy a hárommilliárdból mennyi jut a termelőknek, és mennyi lesz a kampányköltség. A 800 ezer tonnányi almából nagyjából 200 ezer tonnát kellene külföldre eladni. Mi ez a lengyel 1,2 millióhoz képest? Ezt azonban érdemes egy kicsit közelebbről vizsgálni. Az agrártárca nem szokta reklámozni, hogy a hazai 800 ezer tonnából mindössze 200-250 ezer tonna kerülhet hűtőházakba, ennyire szerény a kapacitásunk.

Ami azt jelenti, hogy akkor se tudnánk több almát külföldön eladni, ha az Orbán-kormány összes keleti barátja egyszerre nyitná ki előttünk a gyümölcspiacokra vezető kaput. Nem épültek nálunk hűtőházak, a 27 ezer hektárnyi almaültetvényünk közül pedig többségben vannak a Kádár-rendszerben telepített almások, ami azért mégiscsak több a soknál. A 30 évesnél idősebb (!) almafák termésének 70 százalékát léalmaként veszik meg a gyártók (köztük a gonosz multik).

A lényeg, hogy hűtőkapacitás nélkül meg van kötve kezünk-lábunk. Abból sem tudunk jól kijönni, ha jól terem az alma. Marad a bágyadt duma arról, hogy népszerűsíteni kell az almafogyasztást. Meg: segíteni kell a termelői piacokat, hogy minél több alma legyen a ládákban. Ezt biztos azért mondják, hogy a nép könnyebben megtalálja. Magától ugyanis nem tudja, hol az alma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.