galéria megtekintése

Államdac

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Van helyzet, amelyből elegánsan, jellemesen vissza kell vonulni. A kormánynak például az emberi jogi bíróságon első körben ellene pernyertes baktalórántházi rokkantnyugdíjas, Nagy Béláné esetében is nagyvonalúságot kellett volna tanúsítania. A leszázalékolt asszony ugyanis egy kevéssé sikerült törvénymódosítás miatt esett el minden ellátástól.

Így – Orbán emlékezetes ígérete ellenére – az út szélére került, és ott is hagyták. Miután a nyugdíjhoz az új szabályozás szerint hiányzott nem egészen háromhétnyi munkaviszony, egy vasat sem utalnak neki, bár 25 évig fizette a járulékokat, most pedig, ha akarna sem tudna munkát végezni. Az a hárommillió forint egyébként, amit Strasbourgban a javára megítéltek, csak az időközben felhalmozott adósságát fedezte volna.

A magyar állam még ezt a tízezer eurót is sajnálta tőle: a verdikt felülvizsgálatát kezdeményezte a nagykamaránál. A közpénzekkel felelősen gazdálkodó kormánynak persze kötelessége harcolni minden fillérért. De köteles segíteni a rászorulókon is. Vagy legalább annyi elvárható volna, hogy ne fosszon meg a rokkantnyugdíjától valakit, akit korábban hatóságai munkaképtelennek minősítettek, s az állapota azóta sem javult. A hatalom mindezt másként gondolja.

Nem zárható ki azonban, hogy ezzel a lépéssel a kormány a saját kardjába dől. Elképzelhető ugyanis, hogy az emberi jogi bíróságnak a szerzett jogokra – a nyugellátásra – vonatkozó újszerű értelmezését a nagykamara is osztja. De akár tovább is mehet, és a panaszos eredeti kérelmének megfelelően felszólíthatja az államot a teljes jogszabályi környezet módosítására. Amit persze önként meg kellene lépni, mert Nagyné – és sorstársai – előbb-utóbb éhen halnak.

 

Az Orbán-kormány nem spórol, ha a sajátjairól van szó. Akkor nem számítanak a milliárdok. Ha viszont egy strasbourgi ítélet szerint ki kellene fizetni mondjuk 1,2 milliót, mert valakit a vörös csillag viselése miatt vegzáltak, nagykamaráért kiált. Egy indoklás nélkül elbocsátott közszolgától szintén sajnált 2,7 milliót, ezért is fellebbezett, miként a 98 százalékos különadó kapcsán is. Pedig nyilvánvaló volt, hogy mindhárom ügy védhetetlen, és nem is fogadták be felülvizsgálatra.

A parlamentben táblákkal, molinókkal demonstráló Karácsony Gergely, Szél Bernadett és társaik viszont nem kaphatják meg azt a kártérítést, amelyet a házelnök által kiszabott pénzbüntetés miatt ítéltek meg nekik Strasbourgban. A kormány úgy véli, a nemzetközi bíróság ne avatkozzék be az Országgyűlés belügyeibe, ezért megint csak jogorvoslatot kért, fellebbviteli tárgyalás lesz. A megalázó módon menesztett főbíró ügyében ugyanez történt. Csakhogy nemigen vitatható: jogállamban parlamenti képviselőt a véleménynyilvánítás szokatlan módja miatt sem szokás bírságolni, és választott közjogi méltóságot (Baka András) sem tisztességes idő előtt meneszteni.

A hatalom maga szalad bele a pofonokba. Utána meg rendre dacreakciókkal próbálkozik – közpénzen, közkárra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.