galéria megtekintése

Alkoholmentes demokrácia

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 02. számában
jelent meg.

Fábry Béla
Népszabadság

Az alkoholmentes sör nem sör. Legfeljebb sörszerű ivólé. Viszont az alkoholmentes sör példáján lehet megközelíteni az illiberális demokráciát. Ahogy az alkoholmentes sör nevével ellentétben nem sör, úgy az illiberális demokrácia nevével ellentétben nem demokrácia. Olyan rendszer, ami tartalmazza a demokráciák „alapanyagait”, annak lényege nélkül.

Ez a rendszer a társadalmi gyakorlatnak a demokráciákra emlékeztető díszletei között megjelenő változata. Közkeletű szinonim kifejezéssel mondhatjuk azt is, hogy unortodox demokrácia. De még pontosabb, ha annak nevezzük, ami: diktatúra. Nem a véresebb, a puha – szoft, light – fajtából. Ahol a látszatra még adnak. Az illiberális demokrácia a liberális–keresztény–szociáldemokrácia bábszínháza.

Ennek a „demokráciának” az elvi alapja a voluntarista centralizmus, megjelenési formája a Központi Akarat. A Központi Akarat minden döntés forrása, minden folyamatot szabályoz, minden ügyben eligazítást ad és egyben igazodási pontot jelent, mindennek a kezdete, lényege, és mindennek az értékelési alapját is jelenti. Az intézmények, az eljárások a bábszínházi figurák a Központi Akarat megjelenítői, közvetítői, megszemélyesítői.

 

Ahogy az alkoholmentes sörben van víz, komló, antioxidáns, úgy az illiberális demokráciában – puha diktatúrában – is megtalálhatóak a demokráciákra jellemző intézmények. Van parlament, de működése a bábszínház giccses mellékhelyisége, ahol a mameluk bábszínházi figuráknak az a dolguk, hogy a Központi Akaratot törvényi keretbe helyezzék. Akár törvénytelenség árán is.

Van alaptörvény, ami a legalapvetőbb jogokat tartalmazza olyanformán, ahogy azt a Központi Akarat értelmezi, melynek az a dolga, hogy megakadályozzon mindent, ami a Központi Akarat hatalmát veszélyeztetné. Van Alkotmánybíróság, de hatásköre és személyi összetétele alapján mintha nem is lenne, az a dolga, hogy a Központi Akaratot az alkotmányosság pecsétjével lássa el.

Vannak itt fékek és ellensúlyok is – köztársasági elnök, bíróság, ügyészség, költségvetési tanács, érdekegyeztetési mechanizmus stb. –, csak éppen nem működnek funkciójuk szerint. Van választási rendszer, vannak választások, de e rendszer a törvényesített választási csalás rendszere. Van nyilvánosság, közszolgálati és nem közszolgálati is. A közszolgálatinak az a dolga, hogy a Központi Akaratot népszerűsítse, céljait, eredményeit (?) rózsaszín papírba csomagolva, rózsaszín madzaggal átkötve mint a Központi Akarat ajándékát nyújtsa át a kedves nézőnek, hallgatónak. A nem közszolgálati egy része önként és dalolva, nem parancsra, komoly közpénzzel támogatva szolgálja a Központi Akaratot, másik része az éhhalál határán lavírozva, a nézőkhöz, hallgatókhoz, olvasókhoz alig eljutva maga is a bábszínház részeként próbálja bemutatni a bábszínházi kulisszatitkokat.

Az illiberális demokráciában van minden. Mint az alkoholmentes sörben. Csak ahogy ott éppen az alkohol hiányzik, amitől az az ital sör lehetne, itt a demokrácia hiányzik.

A hatás tekintetében is kimutatható a hasonlóság. Az alkoholmentes sör azt az illúziót kelti, mintha igazi sört innánk. Az illiberális demokrácia, a demokrácia álruhájába bújtatott diktatúra is azt az illúziót kelti, mintha ott, ahol ezt a rendszert működtetik, tényleges, valóságos demokrácia lenne. Mindkét esetben egy illúzióval állunk szemben. Különbség a két jelenség között az, hogy az egyikről, az alkoholmentes sörről tudjuk, hogy a lényeg – az alkohol – hiányzik belőle, és senki nem akar az ellenkezőjéről meggyőzni bennünket.

Az illiberális demokráciáról is tudjuk, hogy a lényeg – a demokrácia gyakorlata – hiányzik belőle, de erre vonatkozóan el akarják hitetni velünk, hogy az benne van. Pökhendi következetességgel hazudják a képünkbe: itt, nálunk van a legteljesebb a demokrácia a világon. Az illiberális demokrácia. Ha ki akarunk lépni az illúzió csapdájából, helyesebben tesszük, ha nevén nevezzük ezt a jelenséget. Diktatúra.

Ilyen egyszerű.

A szerző tanár

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.