galéria megtekintése

Alkalom szüli a leszámolást

4 komment


Lakner Zoltán

Néhány nappal az elvetélt puccskísérletet követően hatezer felett jár a letartóztatottak száma Törökországban. Közel nyolcezer rendőrt elbocsátottak, sőt majdnem háromezer bírót és ügyészt is őrizetbe vettek. A feltüzelt államfő és támogatói különösebb nyomozás nélkül mindazokat kiszűrik, akik útjukban állnak, annak ürügyén, hogy kapcsolatot tarthattak a puccsistákkal.

Hamar lábra kapott az elmélet, miszerint az elnök maga szervezett látszatpuccsot, hogy elvégezhesse a tisztogatásokat. Hiba volna összekeverni a szándékot a következménnyel, a gyanút a bizonyítékkal – ez éppenséggel Erdogan módszere. Viszont a megtorlás annyira gördülékenyen zajlik, hogy a leszámolási listát, alkalomra várva, tényleg jó ideje elkészíthették. A bosszú túlmutat önmagán: figyelmeztetés a politikai ellenfeleknek. Vérfagyasztó üzenet szól a hadseregnek is. A szerencsétlen kiskatonákat lincselő tömeg a politikai szerepre törő tábornokokat szégyeníti meg az elnök nevében.

A puccsszervezéssel vádolt, Amerikában élő Gülan, a mérsékeltnek tartott hitszónok, három éve a török kormány hivatalosan kinevezett főellensége. Mozgalmának – 140 másik ország mellett – Törökországban működtetett szervezeteit, köztük iskoláit Erdogan „párhuzamos államként” bélyegezte meg évekkel ezelőtt. E „párhuzamos államot” hibáztatta, amikor a családjáig érő korrupciós hálózatról láttak napvilágot adatok 2013-ban, majd részben ezért, részben a növekvő elnyomás és állami iszlamizáció miatt tiltakozássorozat kezdődött Isztambulban. Erdogan a tüntetést leverte, s egyre gyakrabban lép fel újságírók és ellenzéki képviselők ellen. A puccskísérlet után az önkény a „demokrácia megvédésére” hivatkozva erősödhet. 

 

Történelmi összevetésben kevés illúziónk lehet egy olyan tekintélyelvű vezető megfékezését illetően, akiről a demokratikus államok úgy tartják, szükségük van a partnerségére. Hozzátehetjük, a hadsereg péntek éjjeli nyilatkozatai az emberi jogok tiszteletben tartásáról szintén nehezen hozhatók összhangba egy véres államcsínnyel.

Írott malaszt maradhat a nyugati országok felszólítása, hogy Erdogan tartsa tiszteletben a jogállamiságot a puccs utáni eljárások során. Ujjgyakorlatnál mégis picivel többről van szó, hiszen e kommünikékben azok az elvek jelennek meg, amelyek a nyugati demokráciákat megkülönböztetik a világ más országaitól, és amely elveket amúgy az EU-tagjelölt Törökországnak is be kellene tartania.

Annál feltűnőbb, hogy a magyar kormány említést sem tett a jogállami elvárásokról. Ellenben Szijjártó Péter fontosnak tartotta közölni, hogy török kollégáját, akit kizárólagos forrásként idézett sajtótájékoztatóján, a barátjának tekinti. Holott ekkor már olvashatók voltak a hírek például a bírák elleni fellépésről.

Az Orbán-kormány akkurátusan nem minősíti félig vagy egészen diktatórikus partnereit, amiért bezsebeli tőlük a kétes elismerést. Nehéz nem észlelni a hatalommegosztás és a politikai verseny fokozatos felszámolásának gyakorlati, valamint a „háttérhatalommal” vívott harc retorikai hasonlóságait Törökország, Magyarország és mondjuk Oroszország esetében. Az eltéréseket szintén láthatjuk. Az, hogy nincsenek fegyveres leszámolások, akkor is minőségi különbség, ha erre legfeljebb azt mondhatjuk: még szép.

Az előregyártott megtorlás feletti aggodalom kifejezésének elmaradása azonban némán is beszédes. Arról vall, hogy az illiberális vezetők egymás sorsát figyelve önmagukért aggódnak. Egyúttal azt méricskélik, legközelebb meddig mehetnek el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.