galéria megtekintése

Álfolyam

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 02. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a nemzetközi olajárzuhanást is az eurobürokraták találták ki. Az ügyekre rálátó forrásaink szerint, midőn a titkos háttérhatalom is ráütötte pecsétjét, André Goodfriend személyesen, váltott lovakkal vitte az árfolyamokat a magyar baloldal nagypáholyába. De ti, így, ahogy vagytok, még mindig azt hiszitek, átvághattok bennünket ezekkel a bolsevik trükkökkel? Haha! Csórikáim, ez már nem a régi világ.

Átlátunk a szitán. Vegyétek tudomásul, hogy majd akkor csökken a nemzetközi olajár Magyarországon, ha mi úgy akarjuk. Ennek elsődleges feltétele, hogy ez a külföldi, idegenes, öntörvényű olajtőzsdécske ne képezzen porszemet a mi nagy rezsigépezetünkben. És akkor majd kigondoljuk, hogy emiatt csökken-e a gázdíj vagy sem. Elvégre nem olajjal fűtünk. És főleg nem olajárral.

Különben is, ki mondta, hogy a rezsicsökkentéstől csökken a rezsi? Ez ennél sokkal bonyolultabb, ez egy ügy, ami olykor bizonyos szögből még emelésnek is tűnhet. Mert ha holmi külföldi áresések miatt mi is csökkentenénk, voltaképp szembeköpnénk saját magunkat. Azok már nem mi volnánk. Az már nem a rothadt fenekedésben fetrengő eurobürokrata–baloldal–IMF-fejű szörny legyőzése lenne. Csak egy nyegle liberális kígyóvállrándítás, hogy hát persze, ez így természetes. Na, a fiúk pont nem ilyenek.

 

Mert ők tudják, hogy ha már az aláírásuk hegyeket mozgat, akkor az mindenképp a lehető legértelmetlenebb helyen és időben, a lehető legtöbb közpénzből kell megtörténjék. Hogy mindenki lássa, ezt is megtehetik.

A lényeg, hogy tartsuk a vonalat, és senki, még saját magunk által se hagyjuk magunkat letéríteni róla. Rezsicsökkentés helyett központi állami rezsivállalatot építenek, amit Lázár János és Németh Szilárd továbbra is szemrebbenés nélkül nonprofitoz, pedig egy halk kormányirat épp most alakította át azt irgalmas rezsisimogatóból a Fidesz-pénztárba állított profitgömböccé. Rogán Antal meg azon bánkódik, hogy az olcsóbb benzinnel – amit Németh Szilárd az útdíjemelés ellensúlyozására nyújt népének – miért nem csökken a kenyér ára. De mivel a pékeké is bonyolult, öntörvényű világ, nem utasítgathatják, csak felkérdezhetik őket.

A Magyar Hírlap hű krónikásként szerencsére nem akasztja meg holmi közbevetésekkel az ilyen gyémántcsiszoltságú gondolatfutamokat. Így nem merül fel, hogy elnézést, ha már itt tartunk, miért is nem csökken a fűtésdíj a benzinárral együtt, amikor állítólag mindkettő alapja az olaj. Mert ha ezt is valami bonyolult, öntörvényű erő akadályozza, akkor menjünk elébe, közösen, vállvetve, és kérdezzük meg... ja, hogy Viktort kellene?

Talán az mutatja a legjobban, hogy e témák kifejezetten kellemetlenek a Fidesznek, hogy több, hozzájuk hű internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni azokat. De most sem volt könnyű hetük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.