galéria megtekintése

Alapoznak

4 komment

A szerk.

Vannak országok, ahol a csúcsra jutáshoz föl kell találni valamit: a dinamitot, az otthon összeszerelhető szekrénysort vagy a világ legbiztonságosabb autóját. Máshol sakkolimpiát, föld körüli vitorlásbajnokságot vagy kutyaszánhétpróbát kell nyerni hozzá. Esetleg elegendő mezítláb átmenni a parázson.

Minden kultúra másképp választja ki a legjobbakat, akiket aztán elhalmoz mindenféle földi jóval. Erről szól az evolúció is egyébként: az nyeri a táplálékot, a fészkelőhelyet, a nőstényt, aki bizonyította, hogy egy adott pillanatban nincs nála rátermettebb.

Egy-egy ország élet- és versenyképességéről is sokat elárul, hogy mi az odatartozók közötti versengés tárgya, hogy tiszta-e a küzdelmük. Ahol elég a sikerhez annyi, hogy jóban vagyunk a miniszterelnökkel – okosan hallgatunk, ha politikáról beszél, fraternizálunk vele a lelátón, hirdetünk kedvenc politikai lapjában akkor is, ha a vakhitűeken kívül a kutya sem olvassa azt, és sokat költünk focira –, ott szoktak kialakulni azok a rezsimek, ahol nemzeti sport lesz a külső versenytársak távolodó körvonalának bámulása a naplementében.

 

Mi épp most alapozzuk meg ezt a rendszert: a legnagyobb földbirtokosunk egy bankár, aki ütőképes agrárportfóliót tud működtetni az egész országra jutó mezőgazdasági támogatások hozzávetőleg tíz százalékából, amit begyűjt. Mostantól mintagazdaságként, még kevesebb közterhet vállalva és még több közjószághoz jutva teheti ugyanezt.

Megérdemli, és mi is megérdemeljük: ő győzött a Ki tud többet a mai Magyarországról? versenyben, és a legnagyobb veszély, ami fenyegeti, hogy idővel osztoznia kell a trónon kihívóival.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.