galéria megtekintése

Akksi-atomerőmű

6 komment


Marnitz István

A magyar vas és acél, a magyar gyapot és a magyar narancs után napjainkban új nemzeti csodafegyver üti fel főnixmadárszár­nyait: az elektromos autó. A Fidesz most igazán belecsapott a lecsóba.

Csak úgy sorjáznak a stratégiák, koncepciók, tervtanulmányok és tanulmánytervek, hatósági határozatok, akciók, sajtótájékoztatók és workshopok, a közhíradó a migránsarcoktól megriadt piciny lelkünket az elektromos autókkal át- meg átszőtt nagyszerű magyar jövő színes képeivel kényezteti. Kár tagadni: a párt ezúttal tényleg nagyon odateszi magát. Megfogta a véknyánál, és nem ereszti. Apait-anyait belead. Ha így nem lesz hazánkból harmadnapra áramautó-kánaán, akkor sehogy.

Most aztán igazán nem lennék a tudjukkik helyében. Koszos odvaikból csak leshetik, amint élcsapatunk, dacolva az elemekkel, átgázolva a kobemarhaszték-halmokon, kiúszva a szarvasgombamártásból, odanyilatkozik, újra és újra, és a hír immár száll, szájról szájra, teli és tova: áramautóra, magyar! Azt egyelőre pontosan nem látom, hogy így a tudjukkiknek miért lesz rossz, de hogy ezzel is jól befűtünk nekik, az tuti, e cél nélkül ma nemzeti program nem indul, talán a magyar áramautót is ez a hit hajtja majd, nem valami gagyi kínai akksi.

 

Képzelem, ahogy ül a fideszes Pelikán az ultra-VIP-VIP-meetingen, épp azon mélázik, milyen jókat dodzsemezett kiskorában, amikor valaki megszólal: tényleg, szerintetek mi a frászt kezdjünk azzal a több ezer megawatt tök felesleges árammal, amit vagy egy évtizedig ontanak majd magukból az új atomblokkok? Mire emberünk kiböki: hajtsunk vele autót! Fél szemmel mindenki a főnök arcrándulását fürkészi, hogy a maga részéről üdvözölje-e a lángelme eme újabb lobbanását, mire amaz komótosan feláll, és színpadiasan átöleli Pelikán nemzettársat: ez az, nem kellenek ide tudósok, a nép egyszerű fia megadja a választ, autóba a paksi árammal, és kész!

Az eddig főként kaliforniai meg norvég milliomosokra szakosodott áramautó-kereskedők ugyan állnak a magyar nép szolgálatára, nyilván, de azért nem tudják nem megjegyezni, hogy talán nem feltétlenül egy nyugati menedzser-státusszimbólumra kéne alapoznia e kissé szerényebb körülmények között élő népnek a jövőjét, mellesleg százezer áramautó se szív fel a paksi termelésből semmit, és különben is, ezt így mégis hogy, vagy ha már, akkor miért nem inkább éjszakai áramfűtés, miért pont ez az elszállt rózsaszín LSD-s lázálom?
De talán ne is szaladjunk ennyire előre.

Mert a tanulmányokból, rendezvényekből, tanácsadásból, brandgyártásból, logótervezésből, tudósításokból, kitelepülésekből, marketingtervekből és társaiból mindig leesik valami, ha más nem, egy tesztautó, talán kibír egy bevásárlókört, aztán egyszer ­varázsütésre úgyis elfelejtjük az egészet.

Ahogy annyi minden mást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.