galéria megtekintése

Akár a dzsessz

1 komment


Veres Dóra

Színes, lüktető forgatagába beleszédül az ember. A fényekbe öltöztetett Eiffel-torony, a Champs-Élysées forgataga, a Notre-Dame misztikus vízköpői magukkal ragadnak. Az illatok és a hangok beleégnek az emlékezetünkbe. Párizs maga az élet. Két és fél hónappal a több mint 130 áldozatot követelő terrortámadások után sincs ez másként. De az utcákon járőröző géppisztolyos katonák, a táskákat akkurátusan ellenőrző biztonsági emberek, az emlékhelyeket borító virágcsokrok és mécsesek emlékeztetnek a tragédiára.

Esténként ugyanúgy, mint korábban, zsúfolásig megtelnek az éttermek és kávézók. Az andalgó párok, nevetgélő társaságok látványa előhívja a legendás amerikai zongorista, Duke Ellington Paris Bluesát.

Ez a város megszenvedte a terrort. De talpra állt. Politikailag azonban sok minden megváltozott. A merényletek után Francois Hollande államfő támogatásával bekeményített a Manuel Valls vezette szocialista kormány. Rendkívüli állapotot hirdettek, amelyet a parlament jóváhagyásával akár határozatlan időre is kiterjesztenének – vagyis ahogy Valls fogalmazott, addig, amíg meg nem szabadulnak az Iszlám Államtól. Szélesebb jogköröket kapott a rendőrség. Előterjesztettek egy alkotmánymódosítást is, amely a terrorizmus miatt elítélt kettős állampolgárokat megfosztaná a francia állampolgárságuktól. A tervezettel nem mindenki értett egyet, tiltakozása jeléül Christiane Taubira igazságügy-miniszter egyenesen lemondott tisztségéről. Vitatott, hogy a biztonsági intézkedések nem korlátozzák-e indokolatlan mértékben az alapvető emberi és szabadságjogokat. Meddig mehet el a kormány az állampolgárok védelmére hivatkozva a szólásszabadság, a magántulajdonhoz és a szabad gyülekezéshez való jog korlátozásában? A franciák egyelőre nem féltik kormányuktól a demokráciát, de azt Valls is elismerte, hogy örökké nem lehet így élni.

 

Franciaország kis lépésekkel, de elindult azon az úton, amelyre a megtámadott Amerika lépett 2001. szeptember 11. után. Nincs igazán más választása. A közvélemény kemény fellépést, erőt vár el, s lám, az elmúlt években tutyimutyisággal vádolt-gúnyolt Hollande-ból hirtelen vezénylő tábornok lett. A szocialisták fél szemmel már a 2017-es szuperválasztási évre tekintve úgy gondolják, hogy a szigorításokkal kifoghatják a szelet a rendpártiság tekintetében autentikusabbaknak tekintett konzervatívok vitorlájából. És a szélsőjobboldali Nemzeti Frontéból is, amelynek vezetője, Marine Le Pen legszívesebben lezárná Franciaország határait. A szocialistáknak azonban még mindig meg kell küzdeniük azzal, hogy amikor válasz­tani kell a „törvény és rend" képviselői között, sokaknak mégiscsak hitelesebb az eredeti, mint a klón.

A hatóságok mindent kézben akarnak tartani, ám ez lehetetlen. A sok katona, biztonsági ember egyeseket megnyugtat, másokat feszélyez. A 2016-os Paris Blues más, mint az 1961-ben Louis Armstronggal, ­Paul Newmannel és Sidney ­Poitier-val forgatott film zenéje. Még mindig lehengerlő, ott van minden Duke Ellington muzsikájából. De most még több benne a blues.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.