galéria megtekintése

Akácos út

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 28. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A mindennapjaink bizonyítják, hogy lényegében bármihez hozzá lehet szokni. Gondoljanak csak bele: mi lett volna abból akár csak a legelső Orbán-kormány idején, ha egy akkori kulturális kormányfőmufti úri jókedvében – valamint a kereszténység égisze alatt – lebuziz egy komplett művészeti ágat? Ugyan már. Akkor ilyesmi még véletlenül sem fordulhatott volna elő. Visszatekintve látjuk csak igazán, milyen kifogástalan úriemberek voltak akkoriban a kulturális miniszterek, miközben a miniszterelnök kultuszügyi jobbkezét úgy hívták, Nemeskürty István, nekünk meg az volt a legfőbb bajunk, hogy csónakáztatják a koronát Budapest és Esztergom között. Na bumm.

A politika tükör, és mi önmagunkat látjuk benne
A politika tükör, és mi önmagunkat látjuk benne
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Orbán második országlásának új ciklusába érvén viszont, úgy tűnik, még csak különösebb feltűnést sem kelt, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott buzilobbiról értekezik, és megoldásként a rendészeti egyetem bázisán indítana új színművészeti képzést. A kultúráért is felelős miniszter szűkszavúan annyit mond erre, a kormány nem tervezi átalakítani a színművészeti egyetemet. Semmi bocs, vagy hogy ez megengedhetetlen, és majd jól a szeme közé nézünk a provokátornak. Egyszerűen annyi, hogy ilyen tervünk most nincs. Az ember szinte látja, hogy közben még meg is vonja a vállát.

 

De hát miért is venné komolyan ezt a primitíven kirekesztő, a maga korlátoltságában is gyomorforgató hangot a mindenféle „emberi” területért felelős miniszter, amikor a főnöke kifejezetten azért tartja Kerényi Imrét, hogy ilyeneket csináljon? Olyan ez, mint a gyerekben kizárólag potenciális tanoncot látó Parragh Lászlót ráuszítani az oktatásügyre, vagy Fekete György kezébe adni a kultúrára jutó állami pénz elosztását és a művészvilágban élet-halál kérdésnek számító havi apanázsok odaítélését. Aki sokat ugrál, azt móresre tanítjuk.

Egy lábhoz szoktatott Kerényinek ráadásul többféle előnye is van. Egyrészt amit ő csinál, az tökéletesen illeszkedik a pálinka-szotyi univerzumba. Az Alaptörvény asztala, a giccsfestményekből rendezett monstre kiállítás vagy a senkinek sem kellő, de hivatali könyvespolcokon jól mutató Nemzeti Könyvtár első közelítésben abszurd, másodikban viszolyogtató, a harmadikban már fásultságot okoz – sorozatban pedig segít elérni, hogy ha mindennek eszmei atyja fejre áll, vagy mondjuk lebuziz egy komplett szakmát, akkor sem történik semmi. Egyszerűen már senkit sem érdekel.

Másrészt viszont ennek a tevékenységnek ugyanolyan mákonyos hatása van, mint a rezsicsökkentésnek. Az állampolgár visszaigazolást nyer általa, hogy az élet egyszerű, fölösleges túlbonyolítani, mi számít értéknek és mi a közjó. A politika tükör, és mi önmagunkat látjuk benne. Kolbász, kisüsti, Akácos út. És amíg elmerülünk ebben a dágványban, és közben látjuk, hogy a kormányfő jobbkeze még azt is kimondja helyettünk, ami régtől csípi a csőrünket, elégedetten dőlünk hátra. A fene fog azzal foglalkozni, hogy vajon mit művelnek közben a színfalak mögött. Vagy akár a színpadon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.