galéria megtekintése

Ajtók

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 26. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Várhatóan a héten hoz érdemi döntést a Nemzeti Közlekedési Hatóság a 4-es metró engedélyezési eljárásában. A jelenlegi „döntéshozatali szakban” a benyújtott több ezer oldalnyi műszaki dokumentációt, a két hónapos próbaüzem tapasztalatait, a kivitelezők, az üzemeltető, a független tanúsító stb. nyilatkozatait összegzik. S ezek eredőjeként adják majd ki az ideiglenes használatbavételi engedélyt. Különös tekintettel a műszaki és közlekedésbiztonsági szempontokra.

Minek a hatóság, minek az egész purparlé, ha meg sem várják az eredményt?

Tarlós István főpolgármester mindezt úgy fordította le az újságíróknak, hogy csupán az adminisztráció maradt hátra, így semmi sem befolyásolja a metró átadását.

 

A főpolgármester tehát úgy hirdette meg a ceremóniát, hogy még nincs a kezében a – szerelvényenként 807 ember – biztonságos utazását garantáló engedély.

Sietnie kell. Tudjuk. Nyakán a békemenet, a választások. De mégis.

Mondhatnánk, hogy ez csak egy papiros, a járművek lefutották az előírt köröket. De akkor is. Minek a hatóság, minek az egész purparlé, ha meg sem várják az eredményt?

Talán valóban nem számít.

Az NKH kétszer is megtagadta a típusengedélyt az Alstomtól a fékek miatt. Azután „tekintettel a gyártó és a főváros új megállapodására” mégis megadta.

A két eljárás között a fékek változtak a legkevesebbet. Majd a Siemens is felmentést kapott a hazai előírások alól. Tavaly addig gyúrták a jogszabályokat, amíg 300 helyett 15 engedély is elég lett az új metró átadásához. A pálya, a vonatvezérlés, a biztosítóberendezés használatbavételi engedélye lesz az utolsó. Úgy tűnik, már ennek kiadása előtt biztos, hogy elindulhat a metró.

Még ingyenes is lesz egy hétvégére. S közben senkinek nem jut eszébe a 2-es metró, ahol időnként mindkét oldalon kinyílik az ajtó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.