galéria megtekintése

Ajándék

4 komment


N. Kósa Judit

Ki emlékszik ma már az OMIKK-ügyre? Tizenöt évvel ezelőtt pedig – na jó: akkori mércével – oltári botrány kerekedett a Múzeum utcai Károlyi–Csekonics-palota eins­tandjából. Pest egyik legregényesebb küllemű mágnásotthonában akkor már évtizedek óta a műszaki könyvtár működött, amelyet egy mozdulattal kipenderített onnan az akkori Fidesz-kormány.
Érthetetlen volt az ok (az intézmény prímán tette a dolgát), a cél („a helyére szánt hallgatói információs központra” semmiféle tömegigény nem mutatkozott), a mögöttes szándék kiviláglására pedig már egyszerűen nem jutott idő, mert Orbánék a maguk számára igen váratlanul 2002-ben megbuktak.

A palota története viszont kicsiben azóta is pontosan mutatja, hogyan jut az ilyen zűrös síbolások közepette ebek harmincadjára az egész ország.

Az OMIKK ugyanis sok százmillió forintos költséggel tényleg elköltözött, a palota hátsó szárnyában másfél milliárdért létrehozták a hallgatói információs központot, a Károlyi–Csekonics-szárnyból pedig eltüntették a könyvtár nyomait. Két-hárommilliárdból, amit akár valós könyvtári-tudományos vagy oktatási célra is lehetett volna fordítani, létrejött tehát valami, amire senkinek semmi szüksége nem volt: egy üres palota, ahol néha filmeket forgattak, meg egy hallgatói szellemtanya. Amelynek a helyén pár évre rá már annak rendje és módja szerint a „hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi, civil és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat előkészítő” Wekerle Sándor Alapkezelő működött.

 

Innen nézve akár kedvező fordulatnak is tekinthető, hogy a kormány most a reformáció 500. évfordulóját ünneplő református egyháznak adja az épületegyüttest, mert az legalább használni fogja a Károli egyetem kebelén belül.

Kérdés ezek után legfeljebb ha összesen kettő marad az ügylettel kapcsolatban. Mire föl, hogy mindezt „a felújítást követően” teszi? Csak nem került valahonnan egy „közeli” pályakezdő építési vállalkozó, akinek egy ligetbeli múzeum vagy egy kisvasút építése még túl nagy feladat, nem árt hát gyakorolnia valami kisebb palotafélén? És egyáltalán: ajándékba nem lehetne esetleg virágot, bonbont, nyakkendőt? Ez most egészen komoly, hogy egy százhuszonöt éves műemléket, a legjelesebb millenium kori iparművészek alkotását, a már így is közpénzmilliárdokért meg-megújított épületegyüttest fogják kiadni állami tulajdonból, csak mert – úgymond – ünnepelünk?

Nem mintha érdemes lenne bármit is mondani, hiszen a Fidesz már tizenöt éve is hajthatatlan volt ebben az ügyben. (Ingatlanokkal általában így szokott lenni, lásd Vár, liget, közpénzmentes stadionok etc.) De csak nem bírjuk ki, hogy egy kisded körülményre ne hívjuk fel a figyelmet: a palotától pár száz méterre van az ELTE, ahogy a Nemzeti Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is. Egy szépen felújított épülettel, pláne ha jó pénzért akár bérbe is adható rendezvénytermek járnak hozzá, tán még ezek az állami intézmények is tudnának kezdeni valamit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.