galéria megtekintése

Ahol a háború béke

2 komment


Miklós Gábor

Ilyen helyre utaztok? Ott nem lőnek? Ezt kérdezte a jó barát, amikor megtudta: a Kaukázusba utazunk egy hétre. A kérdés jogos: nincs a térségben ország, amely ne állna háborúskodásban valamelyik szomszédjával.

A grúzok például az oroszokkal, akik megszállták Abházia és Dél-Oszétia csak általuk elismert köztársaságait. A konfliktus dacára Grúzia tele van orosz turistákkal, a boltok orosz árukkal, az orosz nyelv jó közvetítő a helyiekhez.

Örményország? Ők is háborúznak elvben az azeriekkel, akiktől harcban ragadták el Hegyi Karabahot és a területet övező térséget, elűzve onnan a helyieket. Időnként lövik egymást. Azt írta az újság, míg ott időztünk, hogy a jereváni kormány kárpótlást fizet egy határ menti körzet lakóinak, akik nem tudták leszüretelni a szőlőt az azeriek állandó lövöldözése miatt. – Ez nem háború? – kérdeztem az iránytaxiként működő minibusz vezetőjétől. Nem, ez politika! Szerinte a két nép nem gyűlöli egymást, csak a politika csinálja a balhét. Az örmények és azeriek, amikor Oroszországban vannak, a legjobb barátok, segítik egymást, állította. Csak otthon gyűlölködnek.

Az iránytaxiban utazó tanárnő is ezt erősítette meg, hozzátéve, hogy a háborús politika miatt nincsenek munkahelyek. Neki sincs, ezért ő most Krasznodárba költözik. Egy hét alatt tucatnyi ilyen történet gyűlt össze. Apropó, háború! A török–örmény határ is le van zárva, szintén a karabahi háború ürügyén. Itt még az I. világháború sem ért véget. Az 1915-ben kezdődött örményirtás történetét nem zárták le, megbékélésről nem is beszélnek. Miközben az utakon török kamionok viszik az árut. Az örmények pedig a jereváni Kilikia buszpályaudvar elől indulnak iránytaxikon Trabzonba, Diyabakirba, Isztambulba.

 

A helyiek kiválóan értik a maguk állapotát. Például, hogy miközben kormányok és civilek is egyeztettek az örmény–azeri rendezésről, egyetértésre is jutottak, nem történik semmi. Mert a háborúskodás jó állapot a hatalmasoknak. Az egyik oldal erre hivatkozva tarthat fenn családi diktatúrát, rabolja le a szénhidrogén-kincseket, pazarol, a másik ugyancsak. Csak épp olaja, gáza nincs. De ott is baráti gengszter-milliárdos képviselők teszik zsebre az országot.

A hazafias dallamok aláfestik a privatizálást, az ország kiszolgáltatását az orosz védőhatalomnak. Nem vesznek olcsóbb gázt a szomszédos Iránból, inkább a távoli Oroszországból vásárolnak az örmények. Meglennének védőhatalom nélkül, ha béke lenne, ha a törökökkel is rendeznék a krími háború óta rendezetlen számlákat. A grúziai helyzetnek is lehetnek ilyen elemei.

Sokaknak jó a háború. 1984-ben éreztem magamat az Orwell-féle antiutópiában. „A háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő." Így szól a könyvbeli rendszer legfőbb alapelve, amivel a változó ellenfelekkel folytatott állandó hadakozást, következésképpen a totális elnyomást indokolja. Persze a térség érdekes, a hegyek fenségesek, az ősi kolostorok csodaszépek. A bor és a konyak meg a törköly – kábító. Akinek ez nem elég, az elmegy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.