galéria megtekintése

Agyasok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 03. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Heteken belül hozzáfognak a magyar–szerb határon a kerítés építéséhez – jelentette be csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Orbán Viktor pedig Brüsszelben hangoztatta: megvédjük a határainkat. Ha valaki segít, elfogadjuk, ha nem, hát saját erőből. Nem lesz itt semmiféle újkori népvándorlás.

Mi is szívemberek vagyunk persze – mondta Orbán –, „de nem agyatlanok”. Nem engedünk a szép szavak csábításának, jelentsen ez bármit. A menekülteket a keresztény irgalmasság nevében be kell fogadni, de nem nekünk, mert mire ideérnek – hiszen biztonságosnak tartott harmadik országokban is jártak –, a kormányfő szavai szerint „már mind megélhetési bevándorló”.

Ez persze elképesztő csúsztatás, az meg, hogy Görögország vagy Szerbia a menedékkérők számára biztonságos lenne, nem igaz. Akkor sem, ha ebben a két államban nem üldözi őket senki, viszont a menekültügyi rendszerük nagyjából működésképtelen. Ami éppen elég ahhoz, hogy oda senkit ne lehessen visszaküldeni. Nem csupán azért, mert szívemberek vagyunk, hanem mert az uniós jogszabályokból ez következik.

 

A kormányt viszont ez nem érdekli, legalábbis számos nyilatkozat, törvénytervezet és az új vasfüggöny is erre utal. Nem számít, hogy valaki a halál, a kínzás, az üldöztetés elől menekült, ő számunkra csak egy „megélhetési bevándorló” lesz. Hiszen mi „nem vagyunk agyatlanok”. Éppen ellenkezőleg. A magyarnak megvan a magához való esze, és tudja, hogyan lehet kijátszani a közösségi jogot.

A menekültügyi törvény tervezett módosítása fényes bizonyíték a kreativitásunkra. Hiszen mi tiltja, hogy megmondjuk, melyek a biztonságos harmadik országok? Semmi. Közösségi lista híján azt is megtehetjük, hogy – az emberi jogi bíróság, a magyar Kúria vagy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága álláspontjával szemben – önkényesen határozzuk meg, a „megélhetési bevándorló” idevezető útja mely pontján minősült még menekültnek.

A menekültstátus iránti kérelem gyorsított eljárásban történő elbírálásával sincs semmi baj, hiszen az uniós jog ezt lehetővé teszi. Más kérdés, hogy nálunk ez lesz a főszabály, hiszen alig van olyan kérelmező, aki ne a szerb határon át jönne. Az ő esetükben három napot adnak arra, hogy az érintettek érdemben bizonyítsák azt, amit nemzetközi szervezetek már kimondtak: Szerbia a menekültek számára nem biztonságos.

A tervezetben van több más, önmagában szintén nem feltétlenül a közösségi jogba ütköző pont, ilyen például a menedékkérők tömeges fogva tartása. Kérdéses viszont, mit szól Strasbourg ahhoz, hogy a kérelem jogerős elbírálása előtt is szinte bárkit ki lehet majd utasítani. Hogy lesz így tisztességes a jogorvoslat?

A trükkök sora odavezethet, hogy mi sem leszünk biztonságos harmadik ország. Ezzel mindjárt meg is oldanánk a helyzetet: tőlünk mindenkit kitoloncolnának a szerbekhez, míg hozzánk egyetlen uniós állam sem küldene vissza senkit. Nem vagyunk mi agyatlanok. A menekültáradattal meg kezdjen a sok nemzet, amit akar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.