galéria megtekintése

Adószaporítás

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 30. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Amikor az adóhatóság hátba támadja a miniszterelnököt – ez lehetne a legújabb magyar kormányzati abszurd munkacíme, igaz, annak ellenére, hogy a jelenség bizonyos távolságról nézve tényleg kacagtató, vélhetően kevesen fognak még csak mosolyogni is rajta. A NAV ellenőrei ugyanis nem a kormányfőnél kopogtatnak majd, és mifelénk az adóellenőrzés akkor sem vicces, amikor objektíve nevetséges a hatósági fellépés.

Történt, hogy a Népszabadság – adóhivatal-közeli forrásokra támaszkodva – megírta: a dörzsölt ellenőrök a frissen beszerelt pénztárgépek adatai alapján lecsapnak azokra a kereskedőkre, akik a korábbi években az ideinél lényegesen kisebb forgalmat vallottak be, és jaj nekik, ha kiderül, hogy... mi is?

Úgy tűnik, az adóhivatalban nem olvassák Orbán Viktor nyilatkozatait és a Fidesz.hu-t, ami már önmagában is elítélendő, még súlyosabb hiba azonban, hogy így nem is jutnak hozzá azokhoz az elvi iránymutatásokhoz, amelyek a helyes hivatali magatartást megalapozhatnák. Orbán a Napi Gazdaságnak adott interjújában már márciusban világossá tette, hogy idén (szemben ugye a rég elmúlt nyolc meg a válságban ragadt „közelmúlt” négy évvel) már a felpörgő fogyasztás húzza a gazdaságot.

 

A kormánypárt hivatalos honlapja pedig egyenesen az írta a héten, hogy szédítő tempójú és immár egy éve tart a belső fogyasztás növekedése, köszönhetően „a folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a reáljövedelmek bővülésének, a kedvező inflációs folyamatoknak és a lakossági fogyasztást támogató kormányzati intézkedéseknek”. (Az örömteli hír egyik eldugott félmondatából az is kiderül ugyan, hogy a pannon puma megtáltosodása alapvetően a statisztikai módszertan átalakításának gyümölcse, és a régi metodikával a növekedés csak a hibahatárhoz közelítő mértékű 1,6 százalék lenne, de ez nyilván az ellenség hangja csupán: ha egyszer a kormányunk feje megmondta, hogy az élénkülő fogyasztás pörgeti a gazdaság motorját, ki kíváncsi a defetisták megjegyzéseire?)

A hivatalos kormányálláspont szerint sokkal többet fogyasztunk, mint tavaly vagy a megelőző években, nyilvánvaló tehát, hogy a bolti kasszák is gyakrabban csilingelnek. Miért kellene akkor revízió alá vonni a balliberális válságkormányzás utóhatásai alól frissen kiszabadult kereskedőket? Hiszen az ő számaik is azt bizonyítják, amit Orbán Viktor mond: eddig rossz volt, most meg már nagyon jó.

Az érthetetlen adóhivatali buzgalomnak kétféle magyarázata lehet. Elvileg elképzelhető, hogy a NAV nem hisz Orbánnak, ilyesmire azonban a valóságban – az Orbán-kormány által létrehozott adószervről lévén szó – gondolni sem merünk. A másik lehetőség még aggályosabb: nincs kizárva, hogy a miniszterelnök állításával ellentétben Magyarországon nem gazdaságélénkítés, hanem egyszerű adószaporítás történt, és a több adót (mindenekelőtt a megemelt áfát) a kicsiktől most már tényleg be is szedik. Az viszont az utóbbi esetben sem világos, hogy indokolt-e őket még jól meg is büntetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.