galéria megtekintése

Adj reményt!

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.

Jurij Fedotov
Népszabadság

A terrorizmus, a gazdasági zűrzavarok, természeti csapások és járványok mutatják, hogy olyan korban élünk, amelyben példa nélküli válságok és veszélyek bukkannak fel. Erre figyelmeztetett az ENSZ-főtitkára, Ban Ki-Mun is. Többen menekülnek a háborútól és az üldöztetéstől, mint eddig bármikor, és a nemzetközi közösség a migráció sürgető kihívásaival küszködik a Földközi-tengeren, a Balkánon, az Andamán-tengeren, Latin-Amerikában és Afrikában.

Az emberkereskedők számára pedig mások megpróbáltatásai üzleti lehetőségeket jelentenek. Védtelen nők, férfiak és gyermekek millióit kegyetlenül kizsákmányolják, arra kényszerítve őket, hogy gyárakban, földeken, bordélyházakban dolgozzanak, az utcán kolduljanak, fegyveres harcokba vegyenek részt. Esetenként házasságra kényszerítik őket, kereskednek velük, hogy szerveiket kivegyék és eladják. Egyre több áldozat gyermekkorú, leginkább 18 év alatti lány.

Nincsenek biztonságos szigetek a világban. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának jelentése szerint az emberkereskedelem 124 államban azonosított áldozatai 152 különböző ország állampolgárai voltak. És az emberkereskedők szinte mindent megúsznak. Az elmúlt évtizedben ennek a bűncselekménynek az üldözése nem haladt előre. Az országok 40 százalékában évente kevesebb, mint 10 emberkereskedelemmel kapcsolatos ítélet születik. Az országok 15 százalékában egy sem.

 

Nem engedhetjük meg, hogy a bűnözők visszaéljenek a világot sújtó válságokkal, és előnyt kovácsoljanak mások szenvedéséből. Az olvasó azt kérdezheti magától, hogy hát jó, de mit tehetne ő egy olyan bejáratott, szervezett, mindent behálózó bűncselekmény ellen, mint az emberkereskedelem. Pedig mindannyian részt vállalhatunk az emberkereskedelem elleni küzdelemből! Első lépésként tájékozódhatunk, és másoknak is beszélhetünk róla.

Az emberkereskedelem elleni világnap honlapján rengeteg információt találunk.

Sürgethetjük a törvényhozókat és az üzleti világot, hogy vegyék komolyan ezt a bűncselekményt és lépjenek fel ellene. A kormányok csatlakozzanak az ENSZ-nek a szervezett nemzetközi bűnözés elleni egyezményéhez és annak az emberkereskedelemnek, különösen a nők és gyermekek kereskedelmének megelőzéséről, visszaszorításáról és büntetéséről szóló jegyzőkönyvéhez, s illesszék be ezeket saját jogrendjükbe is.

Fogyasztóként, alkalmazottként vagy üzletemberként ki-ki felléphet a rabszolgamunka elleni intézkedések érdekében. Minden polgár bátoríthatja a kormányokat, cégeket és egyéneket, hogy támogassák az ENSZ-nek az emberkereskedelem áldozatai számára létrehozott alapját. Ez az alap, amelyet kizárólag önkéntes hozzájárulásokból finanszíroznak, a világon mindenhol NGO-kkal működik együtt, hogy az emberkereskedők által kizsákmányolt nőket, gyermekeket és férfiakat felleljék, és biztosítsák számukra azt a segítséget, védelmet és támogatást, amire szükségük van.

2011 óta körülbelül 2000 áldozatnak segítettek évente. Az áldozatok menedéket, alapvető egészségügyi szolgáltatásokat, szakképzést és iskoláztatást, pszichológiai, szociális, jogi és gazdasági támogatást kaptak. Olyan lányoknak segített, mint például Skye, akit tizenhárom éves korában adtak el Indiába. Ő, miután hazamenekült Nepálba, a Shakti Samuha NGO-tól kért segítséget, beperelte, aki eladta őt, és visszament az iskolába.

Leérettségizett és most a Shakti Samuha alkalmazottjaként segít az emberkereskedők áldozatainak, hogy túléljék a szörnyűségeket. Sok olyan áldozat van, mint Skye, akinek szüksége van ránk. Nemrég, július 30-án volt az emberkereskedelem elleni világnap, amelyet azért létesítettünk, hogy felhívjuk a figyelmet az emberkereskedelem áldozataira, hogy reményt adjunk nekik, s kötelezzük el magunkat amellett, hogy eltökélten tegyünk azért, hogy véget vessünk ennek a borzalmas bűncselekménynek.

A kedves olvasó is csatlakozhat, akár még ma az #igivehope – reményt adok – kampányhoz, és kimutathatja együttérzését az emberkereskedelem áldozatai iránt. És ki-ki hozzá is járulhat az ENSZ alapjához, nyitott szívvel az emberkereskedelem áldozataira gondolva.

A szerző az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának ügyvezető igazgatója

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.