galéria megtekintése

Ádernak már jó

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 27. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A felvétel nem Magyarországon készült
A felvétel nem Magyarországon készült
Ricardo Rojas / Reuters

A felelőtlen környezeti politikáért a természet hamarosan benyújtja a számlát, a gyermekeink generációjának életminősége drámaian romlik majd a klímaváltozás miatt – kongatta meg a vészharangot Áder János köztársasági elnök az ENSZ New York-i közgyűlésén.

Az államfő drámai alkat, jól áll neki a síri hang és a reménytelenséget sugalló arckifejezés, hitelesen csengenek a szájából a keserű szavak. De talán mégsem a hitelesség a legjobb kifejezés – annak a maradékát ugyanis éppen a hét elején, az ugyancsak New York-i klímacsúcson játszotta el, amikor elmagyarázta, hogy a helyzet súlyos ugyan, Magyarországnak azonban nincs semmi teendője, mert nálunk (igaz, hogy nem most, hanem a rendszerváltás apokalipszise idején) jelentősen csökkent a gázkibocsátás. Áder tehát rápirított a világra, hogy miért nem küzd keményebben a felmelegedés ellen, Magyarországnak viszont felmentést adott mindenfajta klímaügyi teendő alól.

 

A klímaváltozás elleni harc azért tart ott, ahol tart, mert mindenkinek van egy legalább ilyen jó indoka arra, hogy ne csináljon semmit. A szegényebb országoknak az, hogy ők is szeretnék befutni azt a pályát, amit a fejlettek nagyon sok fosszilis fűtőanyag eltüzelésével, és ha majd sikeresek lesznek, ők is elkezdenek aggódni a Földért. A fejlettek azt mondják erre, hogy ők legalább már tettek valamit (valóban: például kipaterolták a legszennyezőbb üzemeiket a fejlődő világba).

Oroszország olajból és gázból él, mit tegyen? Kínának az a fő érve, hogy előbb elégeti a maradék szenét, utána szívesen termel áramot a szél meg a nap segítségével. Ezekből a remek érvekből precízen kirajzolódik az a klímapolitika, amely miatt 22 évvel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért elindított kampány kezdete után többet füstölünk, mint amikor belekezdtünk.

Ebben azoknak a legnagyobb a felelősségük, akik tehetnének valamit, de nem tesznek. Például a magyar köztársasági elnöknek, aki nem teszi szóvá, ha olyan kormánynévsort terjesztenek elé, amelyben nincs környezetvédelmi miniszter. Nem áll ki a kormány által háborgatott környezet- és természetvédő civilek mellett, akik nélkül azt sem tudnánk, hogy mi fán terem a klímaváltozás. És nem zavarja, hogy azt az egyetlen európai államot képviseli az amerikai tanácskozáson, amelyben de facto tilos szélerőműveket építeni.

Ha eljutunk odáig, hogy az Áder-vízió valósággá válik, és gyermekeinknek meg kell magyaráznunk, hogy mi mit (nem) tettünk az ő biztonságos környezetükért, vajon ő maga mit fog mondani?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.