galéria megtekintése

Áder a Sárkánynál

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Emlékeznek még rá, hogy Áder János a múlt héten elutazott Vietnamba? Nem biztos, de még mindig ott van. Hanoiban sem nagyon értik, miért a ráérős tempó, elvégre az államfői vizitek arrafelé ritkán tartanak két napnál tovább. Főleg olyan országok esetében, amelyeket nem sok fűz össze. Az viszont igaz, hogy Délkelet-Ázsiában ilyenkor sokkal jobb az idő, mint itthon.

A Viet Nam News nevű, angol nyelvű kormánylap (ott másmilyen nincs is) tudósításában azt emelte ki, hogy Magyarország a háború idején segítséget nyújtott Hanoinak. Vagyis a jó viszonyt a kommunista rendszerek idején alapozták meg, ideológiai alapon, a mai magyar diplomácia pedig még mindig ebből próbál profitálni. Az újság barátságosan le is jánosozta a magyar államfőt, nem sikerült megbirkózni furfangos nyelvünknek azzal a sajátosságával, hogy a vezetéknév van elöl.

Viszont a tudósításból az is kiderült, hogy az éves kereskedelmi forgalom nem éri el a 150 millió dollárt (pedig tényleg szívesen vennék licsikonzervet, ha lehetne kapni, de nagyon ritkán lehet). Vietnamban alig tucatnyi magyar vállalkozás van, a befektetett pénz összesen sem éri el az 50 millió dollárt, viszont az út, és ezt megint csak a Viet Nam News állapítja meg, jól illeszkedik a Budapesten meghirdetett „keleti nyitás” politikájába.

 

A kétoldalú kapcsolatok erősítésének szándékát jelezheti, hogy „a déli fővárosban”, Ho Chi Minh Cityben (régi nevén Saigonban) konzulátust nyit a külügyi tárca. Futja nyilván a tallinni nagykövetség bezárásával megspórolt pénzből. Észtországban az általunk elhagyott épületet a pletyka szerint Románia nézte ki magának. Nekik jó lesz, ami Szijjártó Péteréknek nem kellett.

Áder János az arzénos víz tisztítására alkalmas magyar berendezést ad át – reméljük, itthonra is gyártanak belőle eleget, mert Békésben például nagy szükség lenne rá. Ösztöndíjakat is ajánl vietnami diákoknak, amire a pénzt a kormány könnyen előteremtheti a hazai felsőoktatásból kivont milliárdokból. Másrészt elutazása előtt az államfő maga dicsekedett a korábban Magyarországon tanult több ezer vietnami diákkal, mint hazánk „nagyköveteivel”.

Vagyis a kommunista múlt eme részletét is felvállalta. Kis gond, hogy az egykor nálunk végzett vietnamiak zöme már nyugdíjas, a mai fiatalok pedig főleg Kína, Korea és Japán felé tekintenek, ha pedig messzebbre, akkor Amerikára. Minden magyar ember szívét melegség önti el, ha sok ezer kilométernyire otthonról megpillantja a nemzeti lobogót. Így voltak ezzel az idegenforgalmi tanulmányúton lévő magyar újságírók is, amikor Hanoiból a Ha Long-öböl felé tartva elsuhant mellettük Áder János konvoja.

A Leszálló Sárkány Öble valóban páratlan természeti csoda, érthető, ha az elnök úr és hitvese meg kívánta látogatni. Reméljük, jól érzi magát útja szabadidős részén, amely a hivatalosnak nagyjából a háromszorosa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.