galéria megtekintése

A veszély gyökere

14 komment


Hargitai Miklós

A párizsi merénylet minden bizonnyal akkor is megtörtént volna, ha egész Európa egyetlen szíriai menekültet sem fogad be.
Megtörtént volna, mert a kiváltó oka nem a menekülők idehívása vagy hazaküldése volt, hanem az Iszlám Állam elleni fellépés (talán az állásaik bombázása, talán az olajexportjuk akadályozása, de valószínűleg inkább mindkettő).

Az Iszlám Állam ellen viszont föl kellett lépni, mert egyrészt tevékenysége az Európára zúduló menekültáradat fő hajtóereje, másrészt olyasfajta emberellenes barbarizmust képvisel, ami – a menekültekkel ellentétben – tényleg a kultúránkat és az európai jövőt fenyegeti, harmadrészt a végletekig felfokozta a világ legveszélyesebb konfliktuszónájában a háborús feszültséget.

Márpedig, ha az egész Európai Uniót – a tagállamok saját Orbán Viktorainak legnagyobb örömére – keresztül-kasul szelnék a szögesdrót kerítések, ha minden menedékkérőnek annyit tudnánk csak mondani, hogy kívül tágasabb, ha a kontinensen kizárólag derék jobboldali kereszténydemokraták élnének, több száz éves európai pedigrével, az IS-t akkor is bombázni kellene, mint ahogyan nem maradhatott válasz nélkül Kuvait lerohanása, a Világkereskedelmi Központ lerombolása vagy korábban Szarajevó szétlövése sem.

 

A világ, amelyben élünk, erre a logikára épül: politikusaink minden erőfeszítése ellenére még mindig vannak benne elvek és átléphetetlen határok, nem csak szimpla üzleti és hatalmi érdekek, és az a politika, amelyik nem vesz tudomást e határokról, törvényszerűen megbukik.

A fenyegetettség mértékén az sem változtatna semmit, ha az összes párizsi merénylőnél találtak volna szíriai útlevelet és nem az derült volna ki, hogy a döntő többségük sokadik generációs euró­pai. Nyilván könnyű átdobni hozzánk egy-két terroristát a regisztrálatlanul vagy regisztráltan, zöldhatáron vagy kerítésen át érkező menekülőkkel, de a generációk óta itt élők akkor is meg tudnának rendezni egy-egy tömegmészárlást, ha hermetikusan le lennének zárva a határok. Arról nem is beszélve, hogy pénzért továbbra is bárki jöhet Magyarországra, illetve Magyarországon keresztül is a letelepedési kötvénynek nevezett pilótajáték révén.

És ha most az összes „idegent” (azokat is, akik már itt születtek) visszatoloncolnánk, akkor sem lenne nagyobb a biztonság, mert a veszély gyökerét nem ők jelentik, hanem az a mérhetetlen igaz­ságtalanság és frusztráció, amely a diktatúrák túléléséért, a távoli hatalmak stratégiai érdekeiért és a természeti erőforrásokért vívott harc során a Közel-Kelettől a Szaharáig évszázadok óta halmozódik.

Akik pedig minderre a terrort tartják a legmegfelelőbb válasznak, azoknak a soraiban a mohamedán menekültek iránti könyörület biztosan nagyobb zavart kelt, mint ha – az iszlám fundamentalistáknak és az ötös számú fideszes párttagkönyv tulajdonosának a vallások és kultúrák együttélését tagadó közös logikáját követve – Leszbosznál minden partra szállót a tengerbe lőnénk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.