galéria megtekintése

A versenysport is csak ugyanolyan piszkos, mint a magyar pártfinanszírozás

2 komment


Révész Sándor

Nem a sportról van szó, hanem az életünkről. Nem a sport világáról, hanem az egész emberi világról. A sport tisztaságát ugyanaz veszélyezteti, mint a politikáét, a társadalomét és a gazdaságét. Vagyis mindenét.

A teljesítményt a versenyhelyzet fokozza fel. Amióta, ahol és amennyire a politikában és a gazdaságban egyenjogú felek mindenkire érvényes szabályok szerint versenyeznek szavazatokért – hatalmi erőért, vásárlókért –, anyagi erőért, azóta, ott és annyira megsokszorozódott az emberiség teljesítőképessége. A szabadság és a jólét.

Ebben a versenyvilágban épült fel a jelenkori versenysport. Az ő képére. A szépre és a rondára. A versenysport élmény és undor. Milliárdok imádják és utálják.

Méltán.

 

Erről a versenyvilágról három dolgot mondhatunk.

1

A versenyzők igen jelentős része törekszik a versenyszabályok áthágására. Lépten és nyomon. Meg nem engedett módon igyekeznek pártok, politikusok önmagukat finanszírozni, rágalmazni, korrumpálni, törvényeket áthágni, azokkal ­visszaélni stb. Meg nem engedett módon igyekeznek gazdasági szereplők monopolhelyzetbe jutni, erőfölényüket kihasználni, törvényhozókat és közpénzköltőket megvesztegetni, versenytársakat kinyírni, minőséget rontani, vásárlókat megtéveszteni stb. Aki a sportpályán csal, rúg, doppingol és színlel, úgy jár el, ahogy a politikai és vállalkozói pályán szoktak.

2

A csalók mögött milliárdok állnak. Jellemzően a legbüdösebb pártok a legnagyobbak. A legorrfacsaróbb politikus, mondjuk, egy Berlusconi is óriási szavazótáborra támaszkodhat hosszú ideig. A legnagyobb multikról a legsötétebb tények kerülnek nyilvánosságra, a vásárlókörük mégis ­irdatlanul nagy. A nagy kerékpárversenyeket is rengetegen bámulják, holott mindenki tudja, hogy előbb-utóbb mindegyik bálvány lebukik.

3

A csalókkal szembeni ellenérzés hatalmas. Milliárdok utálják mindazokat, akik pártjuk, zsebük, csapatuk, emberük, esélyeik rovására csalnak. Falják a lebukottakról szóló híreket, tódulnak azok után, akik könyörtelen harcot hirdetnek a korrupció ellen, a semmiből emelnek be a parlamentekbe új és ebből kifolyólag még tisztának tűnő politikai pártokat. A csalók túltágított és túlszűkített utálata is tömeges jelenség. Az előbbi tömegei az „egyik kutya, másik eb" alapon utálják az egész politikát, az egész burzsoá vircsaftot, az egész „elfajult" élsportot, s nem érdeklik őket a csalás tekintetében a szereplők között meglévő hatalmas különbségek; az utóbbiak tömegei pedig a saját csalóikat támogatják, az ellenük csalókat pedig gyűlölik.

És vannak az ambivalensek. És ők sincsenek kevesen.

Nézzen magába a kedves olvasó!

Gyanítható, hogy a Népszabadság olvasóinak, íróinak nagy része is ugyanazt látja, ha magába néz. Olyan polgárt, aki tisztában van vele, hogy a rendszerváltás óta csak piszkos eszközökkel, korrupcióval lehet észrevehető méretű pártot finanszírozni Magyarországon. És mindegy volt nekünk, hogy a piszkosak közül melyik milyen eredménnyel végez a választásokon? Nem volt mindegy! És csak azok mocska zavart minket, akiket a pokolba kívántunk, s azoké nem, akiket a kormányba? Ugye azoké is?

Lehet ezzel az ambivalenciával nézni sportversenyeket is. Lehet így drukkolni csapatoknak, lehet így élvezni összecsapásokat, teljesítményeket, cseleket, mozdulatokat... Az elfogultak, a túláltalánosítók, az ambivalensek így együtt azért hatalmas ellenerőt alkotnak.

És léteznek intézményi, hatalmi ellensúlyok. Már ahol. A régi NDK-ban nem. A pártállami Kínában nem. Putyin Oroszországában nem. De a nagyvilágban igen. És a világsport a nagyvilágban létezik, és abból Putyin sem tudja kivezetni Oroszországot.

A versengő nagyvilág folyamatosan mocskolja és tisztítja magát. Nem mondhatjuk, hogy a verseny dinamizáló hatása nem érvényesül, és pláne nem mondhatjuk, hogy tisztán érvényesül. A verseny piszkos is, valóságos is. Mint az élet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.