galéria megtekintése

A végtelenbe és tovább

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 06. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Múlt héten ott hagytuk abba, hogy Orbán Viktor elindul körbe- körbe az országba együttműködési megállapodásokat kötögetni a megyei jogú városokkal. Addig sincs otthon, és nem kell izgulni a Tóniék miatt. Meg aztán remek dolog együttműködni a megyei jogú városokkal. Rá is mutattunk, hogy mennyire szép gesztus egy kormány részéről, hogy együttműködik saját városaival, és nem mondjuk ellenségeskedik velük, blokád alá vonja őket, kiéhezteti, fölgyújtatja, szőnyegbombázza, fekete himlővel fertőzött takarókat küld nekik és a többi.

Akkor még nem sejtettük, hogy az együttműködési megállapodással új politikai termék született, a hasonlóan értelmetlen, évtizedek óta itt működő multinacionális vállalatokkal kötött stratégiai megállapodások édes testvére. De ahogy már lenni szokott, a kormány mindig kész egy- egy meglepő húzásra, még akkor is képes tolni egyet a labdán, amikor mindenki azt hiszi, hogy túlcselezte magát.

Kedden a kormánymédia egyik ékköve, ha szabad ezt mondani, az M1 televízión futó Virtuóz című tévéműsor kötött együttműködési megállapodást a minden szempontból emblematikus Várkert Bazárral, mi több, az ünnepélyes aláírási ceremónián maga L. Simon László, a miniszterelnök személye körüli miniszter személye körüli államtitkár, a várbazár felújításáért, a budai várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásáért és a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójával kapcsolatos állami feladatokért felelős kormánybiztos személyesen képviselte a várbazarat, az ünnepélyes ellenaláíró pedig Batta rektor, az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős volt kormánybiztos volt.

 

Történelmi találkozó. Talán az Obama–Castrót tudnám hasonlítani hozzá a közelmúltból. (L. Simonék egyébként valami díszburkolatbeszállítóval is együttműködési megállapodást köthettek, mert a héten negyedszerre bontották fel és rakták újra a már ki tudja hányszor és igen emblematikusan átadott sétány kövezetét.) Most úgy tűnik, hogy az együttműködési megállapodások területén a kormány elment a falig. Vagy ahogy a korszerű, fiatalos sajtó, mint például a HVG vagy az Index írná: kimaxolták az együttműködési megállapodásosdit. Talán már csak egy Lázár János–Rogán Antal együttműködési megállapodással lehetne tromfolni, de nem akarok tippeket adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.