galéria megtekintése

A válság válsága

19 komment


Hargitai Miklós

Ha valaki a közmédia hírműsoraiból tájékozódik, tudhatja, hogy úgy egy éve megszűnt a világpolitika: a nagyvilágban nem történik semmi, ellenben Európát és különösen Magyarország közvetlen környezetét barna bőrű, kulturálisan távoli és erőszakosnak látszó jövevények lepték el, akik éjt nappallá téve kerítések áttörésén, határfolyók átúszásán és egyéb ijesztő dolgokon törik a fejüket. Aki nem hiszi, kapcsoljon tetszőleges időpontban az állami egyes csatornára: vagy migránsokat fog látni, vagy szakértőt/politikust/hírolvasót, amint migránsokról beszél.

Anélkül, hogy a probléma súlyát alábecsülnénk, ez a fajta mérték- és aránynélküliség szakmailag nonszensz, törvénysértő (a közszolgálati sajtó számára jogszabályi kötelem, hogy nem közvetíthet torz és hamis képet a világról), viszont a megrendelő politikai érdekeit kiszolgálja. Pontosabban: eddig úgy tűnt, hogy hibátlanul működik a rettegtetés, de most – többek között a titkosítási törvényekkel, Habony Árpád kulturális érdeklődésével, az Orbán-közeli kastélyban gyógyuló Nárcisz kutyával, meg a szemünk előtt kimúló oktatással és egészségüggyel – megint sikerült előállítani a politikai korrupciónak és alkalmatlanságnak azt a kritikus tömegét, amelyet már nem lehet ellensúlyozni a szokásos manipulációs technikákkal. Ezért hát megint előkerül az orbáni kormányzás sikerterméke, a még a rezsicsökkentésnél is sokkal XXI. századibb, társadalmilag hasznosabb és progresszívabb bevándorlózás.

Bár Orbán Viktor sem tudományos újságíró, sem horroríró nem volt soha, azt azért tudja, hogy a félelem az átlagemberek körében úgyszólván létszükséglet: amíg félünk, biztosan nem foglalkozunk politikusok korrupciós ügyeivel meg a nemzet sorskérdéseivel. És miután a Századvégen kívül már mindenki látja, hogy megint bezuhant a Fidesz népszerűsége, mostantól félni fogunk, és migrációs válság lesz akkor is, ha ennek elhitetéséhez személyesen a híres tévés átlagembernek, Székely Ondnak kell a szoláriumban prófétai szakállt növesztenie.

 

A válságriadó természetesen törvénytelen. A vonatkozó jogszabály szerint akkor lehet válsághelyzetet hirdetni, ha „a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában a ­napi ötszáz főt, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja, a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma egy hónap átlagában a napi ezer főt, két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt vagy egy hét átlagában a napi ezerhatszáz főt meghaladja", vagy ha valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti a migráció.

Ezek közül pontosan nulla feltétel teljesült, de Magyarországot éppen az különbözteti meg a valódi jogállamoktól, hogy az Orbán-féle pszeudodemokráciában a jog nem korlátozza a politika cselekvőképességét. És egyébként is: a köztévé napi jogtiprása se zavar senkit – miért éppen a kormány törvénysértésének lenne következménye?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.