galéria megtekintése

A tréfa eszközével

2 komment


Kácsor Zsolt

A temetésére nem mentem el. Nem tudom, hogy miért nem. Mélyről, belülről, zsigerből jött az ellenállás: valaki egyszerre csak felhördült odabenn, s azt kérdezte tőlem, hogy te, marha, hát minek tátanád te ott a pofádat? S főképpen: kinek? Aki miatt odamennél, az úgysem lesz ott. S vajon mi dolgod neked a többiekkel? Elbújni nem lehet közöttük, mert soha nem állják meg, hogy meg ne szólaljanak, és mint a csont, ropogni kezd a szájukban a szó, beszéd közben fölzabálják a csöndet.

De nem hagyhattam ezt a fekete keddet megemlékezés nélkül. Ezt nem lehet megtenni azzal az emberrel, akit íme, leterített végül a kicsinyítő képzővel szelídített erő. Nem tudom, hogy miért nem lehet megtenni. Kinek és minek tartozom ezzel? Senkinek és semminek. Neki már nem számít, és én sem halok bele, ha ezt a napot most kihagyom.

Arra jutottam, hogy a tréfa eszközével fogok élni.

 

Ezt amúgy is tőle tanultam.

Egyszer összefutottunk egy hortobágyi csárda előtt, éppen jött kifelé, elégedettnek tűnt – már amennyire a boldog jóllakottság kívülről érzékelhető –, megkérdeztem tőle, hogy mikor lesz a felolvasás, készülök rá nagyon, mire csípőből visszakérdezett: a tréfa eszközével tetszik élni? Nem, válaszoltam, nem élek a tréfa eszközével, erre örömittasan rávágta, hogy a felolvasás már megvolt, de a munka fontosabb része szerencsére itt ért véget. S a háta mögé mutatott, a csárda bejárata felé. Ragyogott az arca – de hát mikor nem, ha „élő olvasóval" találkozott. Ami szintén az ő kifejezése. Nem a „nem olvasó" az ellentétpárja, hanem az „élő író", de ebbe most ne menjünk bele, ha már a nem élésben szügyig amúgy is benne vagyunk.

Ennek a fekete esztendőnek a fekete keddjén elmentem hát abba a hortobágyi csárdába, és a temetése időpontjában rendeltem az emlékére két adag pacalt főtt krumplival és káposztasalátával. A teraszon ültem, pontosabban szólva a természetben, körülöttem legyek és darazsak döngtek – a teremtés munkájában betöltött szerepüket illetően igyekeztem nem arra gondolni, amire gondoltam, de nem sikerült. A pacal azonban finom volt, igaz, nem eléggé csípős, ezért extra adag paprikát kértem, hamarosan lángolt hát a szám, de nem bántam, hadd higgye a pincér, hogy a szememből az erős paprika miatt ömlik a könny. A pincér megkérdezte tőlem, hogy elégedett vagyok-e, de hazudtam neki, azt válaszoltam, hogy a legteljesebb mértékben. Ennek nagyon megörült. Ötven körüli, veterán felszolgáló volt, válaszomból a várható borravaló összegére következtetett, s azt kell mondjam: nem kellett csalódnia bennem.

Igaz, először azt nem nagyon értette, hogy miért rendeltem két adag pacalt, ha egyedül vagyok. De szó nélkül kihozta mind a kettőt, az egyiket letette elém, a másikat velem szemben, odakészítette a villát, a kést és a kenyeret is, és amikor a szemembe nézett, úgy döntött, inkább nem kérdezi meg, hogy ez a másik adag vajon kinek lesz.

Mondom, sokat látott, veterán pincér volt, nem én lehettem az első vendég a praxisában, aki az asztalon egy másik terítékkel szemben magányosan eszik. Hálás voltam érte, hogy nem beszél, pontosabban szólva azért voltam hálás, mert: hallgat.
Amikor szóltam neki, hogy fizetek, odajött, s megkérdezte, hogy azt a másik adagot fölszámolja-e. Persze, mondtam neki, hiszen nem egyedül ettem. Az üres székre nézett velem szemben, s az asztalon az érintetlen pacalra. De meg se rezzent a szeme. Értem, bólintott, s azt kérdezte, hogy ugye jól érti, nem kérem a másik adagot elvitelre. Nem, nem kértem elvitelre, és eléggé sok borravalót adtam neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.