galéria megtekintése

A törvény, ami alól senki sem vonhatja ki magát

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 15. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Ötvenéves a törvény, amelyik nem alap-, nem sarkalatos, de még csak nem is kétharmados, sőt nem is szabályoz semmit, nem tilt meg semmit, nem vesz el senkitől semmit. Sőt. Igazából nem is törvény, még csak nem is szabály, hanem inkább megfigyelés. Legföljebb jóslat. Mégis nagyobb hatással volt az emberiség életére, mint az összes legitimitásfetisiszta, mindenhez értő hatalomtechnikus minden mesterkedése.

1965. április 19-én Gordon Earle Moore kémikus, San Franciscó-i lakos, a Fairchild Semiconductor vállalat kutatási igazgatója írt egy cikket az Electronics magazinba.A Fairchild úgynevezett integrált áramköröket gyártott, új technológia volt ez akkor, a Texas Instrumentsnél találták ki alig hét évvel korábban: félvezető lapkára kémiai eljárással nyomtattak parányi tranzisztorokat. Gordon E. Moore azt figyelte meg, hogy az alig hétéves integráltáramkör-gyártó ipar évente képes megduplázni az egységnyi területű félvezető lapra integrált apró kapcsolók, tranzisztorok számát, tehát a lapka adatsűrűségét. Moore a cikkben megjósolta, hogy a következő tíz évben az ipar tartani fogja ezt a tempót, és 1975-ig képesek lesznek arra, hogy 65 000 tranzisztort nyomtassanak egyetlen lapkára. A jóslat teljesült.

Moore 1975-ben kissé módosított: azt mondta, a tempó némileg lassul, de még évtizedekig kétévente duplázódhat. Három évvel a híres cikk megjelenése után Moore és két kollégája a Fairchildtól, Robert Noyce és egy Magyarországról 1956-ban elmenekült zsidó fiatalember, a vegyészmérnök Andrew Grove új céget alapított Intel néven. Első mikroprocesszoruk 1971-ben került piacra, Intel 4004 volt a neve, 2300 tranzisztort tartalmazott. A 2012-ben bejelentett Intel csúcsprocesszoron, a 62 magos Xeon Phiben ötmilliárd tranzisztor van. Ötmilliárd. Egy négyzetcentis lapkán.

 

Moore törvénye ötven éve működik – önbeteljesítő jóslatként. A félvezetőipar ahhoz méri magát. Sokszor írtak már aggódó cikkeket (én emlékszem egy tucatra a kilencvenes évek elejéről), hogy ez a tempó már nem tartható tovább, de aztán mindig kitalálnak valamit, egyre vékonyabb és vékonyabb lapkák, kisebb tranzisztorok, már egy-két atomnyi méretű nanoalkatrészek készülnek.

Mindenki, akinek a zsebében ott lapul egy okostelefon, legalább félmilliárd tranzisztort hord magánál. Ha négymagos telefonja van, akár egymilliárdot. Jövőre már nyolcmagos telefonja lesz, aztán tizenhat magos, és öt év múlva több processzormag lesz a zsebében, mint szotyi. És mit csinál a zsebében lapuló brutális számítási teljesítménnyel, amivel több tízezerszer föl lehetne juttatni a Holdra és lehozni az Apollo–11-et? Hát madarakat lövöldöz malacokra! – teszi hozzá Peter Thiel technoszkeptikus milliárdos, és neki is igaza van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.