galéria megtekintése

A tó bikája

4 komment


Rab László

L. Simon László nem érzi aggályosnak, hogy a felesége (számukra) jó áron földet vett az államtól. További árveréseken is részt fog venni, nyilatkozta magabiztosan, mert „huszonöt évvel a szocializmus után egy demokratikus, polgári értékekre, a magántulajdon szentségére építő jogállamban a törvény előtti egyenlőség egy állami vezető családtagjai esetében sem megkérdőjelezhető érték”.

Kérdezhette volna azt is, hogy „miért ne mi nyerjük a legtöbbet?”. Az Agárdon a Bikavölgyi úton borászatot és panziót vivő államtitkár, aki családi vállalkozásban nemrég rákellenes barackmagot is piacra dobott, már rég túllendült Orbán Viktor egykori alapvetésén. Ő tolta oda talicskával 2010 után a Velencei-tó településeire azt a tízmilliárd forintnyi állami mannát, amelynek java része európai uniós pályázati támogatás volt. Gárdony öt-, Pákozd kis híján egymilliárdot kasszírozott, Velencének is jutott 2,6 milliárd forint.

Naná, hogy megérdemli a tópart legerősebb embere a polgári elbírálást, ha asszonya – a Kövér László által megadott direktívák ellenében – földet akar szerezni. Ha úgy adódik, hogy L. Simonék minden jó földet megvesznek Gárdonyban vagy Nadapon, azt sem kifogásolhatná senki, hiszen az állammal az árveréseken oly jól kijövő állami főtisztviselő „családja jövőjét az évtizedes múltra visszatekintő és jelenleg is folytatott gazdálkodási tevékenységük kiszélesítésére és megerősítésére kívánja építeni”.

 

Hülyét lehet kapni a joviális L. Simon dülöngélő mondataitól, nála modorosabb fideszes oligarchát nem hord hátán a világ. Nincs meg benne például Simicska kivagyisága, de ez azért lehet, mert a bekapcsolt kamerák láttán azonnal izegni-mozogni kezdő nárcisztikus politikus vajmi keveset tudhat arról, milyen meleg tud lenni a kapa nyele márciusi fagyok idején. Ami persze nem bűn, nem ő az egyetlen, aki nem a legmélyebbről jött, és nem is az utolsó, aki minden különösebb teljesítmény nélkül kapaszkodott föl a politika (és a kultúra!) magas grádicsára.

Minden kor kitermeli a maga talpnyalóit („Lerúdalni való állatok kezdik rágni a bogáncskórót fenn a Parnasszus körül” – írta Arany egykor). L. Simon fideszesen szálkás karaktere egyáltalán nem idegen számunkra, üresen kongó szavai („a kormány olyan pályázatokat támogat, amelyek valóban hasznosak”) jellemzőek a kontraszelektált politikai garnitúrára. Nem képesek önmérsékletre akkor sem, amikor könyékig turkálnak az állami bukszában. A dzsentroid államtitkárban se merült föl, hogy az életszerű árakkal élő szabad ­piacon nézzen körül, amikor vagyonát gyarapítani szeretné. Az állami föld megvétele jobban izgatja, mert ott hektáronként 617 ezerért el lehet vinni azt, amiért jobb helyeken 3 milliót is elkérnek. Ez a hülyének is megéri.

Ne mi nyerjük a legtöbbet – mondta Orbán a nem taggyűlésen anno. Legalább egyszer ne – mondjuk most L. Simon polgári szózata hallatán. Mert amit ti megnyertek, azt veszíti el más – nem lehet ez másként. Nem lehet ennél vérlázítóbban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.