galéria megtekintése

A testület meghatódik

13 komment


Megyesi Gusztáv

Tetszik nekünk, ahogyan Dunaújváros képviselő-testülete a (gyanú szerinti) Gál-gyilkosságra re­agált. Mint ismeretes, a múlt héten a rendőrség emberölés alapos gyanújával letartóztatta Gál Roland fideszes önkormányzati képviselőt, a város közbiztonsági tanácsnokát, mert 2013 májusában a jelek szerint társaival megölt egy 41 éves dunaföldvári vállalkozót, majd egy pincében elásta őt.

Más önkormányzatnál ilyenkor zavar lesz úrrá, a gyanúsítottat azonnal kirúgják valamennyi tisztségéből, párttársai pedig még azt is letagadják, hogy ismerik őt. Újvárosban azonban szerencsére megfontoltabb képviselők dolgoznak. Először is nem rúgták ki az előzetesben ülő képviselőt, ő maradhatott a közbiztonsági főnök, ami az ártatlanság vélelmének lehető legmagasabb szintű megnyilvánulása. Egyébként is ezerszám volt már rá példa, hogy valaki megbotlik, ám utána jó útra tér, pláne a magyar közéletbe visszakerülve. Emlékezzünk csak Sz. Ferencre, aki miután leülte a munkaadójának meggyilkolásáért kapott tíz évet, a Kubatov-féle Fradi biztonsági szervezetének szolgálatába állt, és e minőségében védte meg a Fidesz-székházat a diáktüntetés idején, majd tavaly októberben egy vitában mellen lőtte ugyan a Fradi mostani biztonsági vezetőjét, de csak gázpisztollyal, és nem halálosan.

Ám nem csupán erről van szó. Hanem hogy a Fidesz közleménye szerint a közbiztonsági bizottság több mint a felének képviselőnek kell lennie, ennek pedig Gál kirúgásával nem tudtak volna eleget tenni, ezt írja elő a jogszabály, márpedig a Fidesztől semmi se áll távolabb, mint bárminemű törvény, jogszabály megsértése.

 

Ehhez jön még az érzelmi átélés képessége. A Versus hírportál tudósítása szerint Gál letartóztatása annyira szíven ütötte a képviselőket, hogy ­például ­Tóth Kálmán szocialista városatya szó szerint meghatódva elevenítette fel azokat az időket, amikor őt vitték be a rendőrségre, ahol bizony sokszor eleredtek a könnyei; nem csoda, hogy a Gál-ügy is megrendítette. Ezt persze a Fidesz nem hagyhatta szó nélkül, ennek jegyé­ben Szepesi alpolgármester az ellene folytatott, hat éven át tartó büntetőeljárásról beszélt szintén elérzékenyülve, úgyhogy már azért is megilleti Gált az ártatlanság vélelme.

Ilyen emberbarát környezetben hogyan is jutna eszébe bárkinek, hogy Gál 2014-ben esetleg már mint tényleges gyilkos indult a választásokon, nyilván tiszta lelkiismerettel és kockázat nélkül, mint ahogyan párt- és eszmetársai sem éreznek semmiféle lelkifurdalást.

Jól mondta Cserna Tibor polgármester: „Honnét tudhattam volna, hogy három évvel ezelőtt mit csinált Gál Roland úr?"; s csak­ugyan: egyetlen testületi jegyzőkönyv sem őriz olyan felszólalást, hogy „Gál úr üzeni, ma kicsit később jön, mert el fog ásni valakit a pincében".

Az érzelmeken túl azonban a testület tud tárgyszerű is lenni. Amikor például a DK-s Besztercei képviselő azt kérte számon a polgármesteren, hogy 280 millió forintért egy közvélemény-kutató céggel újíttatta fel a város közvilágítását, azóta annyira sötét van az utcákon este, hogy egy hónap alatt öt gyalogost ütöttek el a zebrán, azt a választ kapta, hogy milyen alapon beszél, amikor pártja 2006-ban több száz ember szemét lövette ki, ami azért még az országos átlagot is meghaladó vitakultúrára vall. A polgármester szerint már csak azért is a jelenlegi képviselő-testülettel kell folytatni a munkát, mert ezt diktálja többek között a Gál Roland rokonsága iránti tisztelet és együttérzés is.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.