galéria megtekintése

A szuverén szolga

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 13. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés nyitóülésén azonosította Moszkvát Brüsszellel, s ezzel persze magát is a főváros egykori kommunista tanácselnökeivel. Jól tette. Volt Budapestnek az utolsó tanácselnök és Tarlós között olyan főpolgármestere, akire sok mindent lehet mondani, de azt biztos nem, hogy ne harcolt volna foggal-körömmel a város szuverenitásáért.

Demszky Gábor húsz éven át hadakozott a mindenkori kormánnyal (igen keményen azzal is, melyben az ő pártja is benne volt), hogy a város minél önállóbban tarthassa el magát és irányíthassa intézményeit, hogy a tömegközlekedés finanszírozása normatív legyen, és ne függjön a kormány kegyétől, hogy az adóbevételek minél nagyobb része fölött rendelkezzenek az önkormányzatok stb.

Tarlós töretlen lojalitással tűrte, hogy a várost megfosszák egészségügyi, oktatási, szociális és egyéb intézményeitől, elvegyék költségvetésének és saját forrásainak jelentős részét, teljességgel megfosszák az önálló gazdálkodás lehetőségétől, a tömegközlekedésének minimális feltételeiért is olyan adósságcsapdába hajtsák bele, amiből csak a legfelsőbb kegy szabadíthatja ki, hogy egy tollvonással megszüntessék a kontrollját uniós közlekedési projektjei fölött, és egy perc alatt töröljék is valamennyit. Ő meg a tanácselnöki hagyományoknak megfelelően a háttérben morgott, szervezkedett, kérincsélt, a nyilvánosság előtt piciket csípett, nagyokat nyalt.

 
Fentről lefelé: Orbán Viktor, Tarlós István, korona
Fentről lefelé: Orbán Viktor, Tarlós István, korona
Kurucz Árpád/ Népszabadság

Ez a tanácselnök szónokolt a város és a magyar törhetetlen szuverenitásáról, főnökének bátorító tekintete alatt, szépen felmondva az ő kedvenc tételét a Brüsszel–Moszkva kontinuitásról, szilárdan tartva a vonalat,mint egy Szépvölgyi Zoltán (fiatalabbak keressék a Wikipédián) április 4-én. Szépvölgyi is, Tarlós is nagyon egyetértett a gazdájával abban, hogy a magyar nép magától is el tudja dönteni, milyen demokráciát akar, ne akarják azt nekünk Nyugatról megmondani, mi demokratikus, mi nem. Ezt Kádár is mindig kikérte magának.

A szuverenitás annál jobb, minél szuverénebbek és szabadabbak egy ország polgárai. Minél kevésbé igyekszik az állam velük szemben (tehát a szabadságelvű, liberális normákkal szemben) a szuverenitásra. A szovjet blokk országai közül Románia és annak vezetője volt a legszuverénebb. A legharcosabb Moszkvával szemben. Nem ment a többiekkel Prágába 1968-ban, elment a többiek nélkül Los Angelesbe 1984-ben, gyakorlatilag kivonta magát a Varsói Szerződésből, a KGST-től független iparfejlesztést hajtott végre, teljesen önálló külpolitikát folytatott, a maga szakállára teremtett kapcsolatot az IMF-fel, majd éheztette ki az országot az adósságcsapdából, hogy az IMF se zavarja a szuverenitást. A blokkon belül ott nyomták el legkegyetlenebbül az embereket, ott volt a legkevesebb a szabadság, a legnagyobb a rettegés és a szegénység. Ott volt a polgár legkevésbé szuverén.

De az egykori román állambiztonsági szervezetnek, a szörnyeteg Securitaténak ma is sokkal pozitívabb az emlékezete, mint a többi exkommunista ország hasonló szervének. Mert a nemzeti szuverenitás védelmezőjét látják benne nagyon sokan a külső és belső „fölforgató törekvésekkel” szemben. Utólag is. Nehéz dolog ez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.