galéria megtekintése

A szultán parancsára

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 11. számában
jelent meg.

Simkó János
Népszabadság

Csend van, vihar előtti csend. A szultán kiadta a parancsot: a tapolcai választásokig síri csend legyen! Az ellenség és a belső ellenség (egymás) szapulása egyaránt tilos. Egy rossz elszólás, egy meggondolatlan „odapörkölés” a választókerület elvesztésébe kerülhet! Értik ezt a bülbül szavú bégek és a korbácsbeszédű janicsárok egyaránt, vékony a bőr a nyakukon, féltik turbános fejecskéjüket.

A magyar politikai elit perspektívájának végpontja: Tapolca. Árulkodó gondolkodásmód és szomorú aránytévesztés balról is, jobbról és szélsőjobbról is… Értem, persze hogy értem a politika „itt és most” törvényszerűségét, a fordulópontot vizionáló kommunikációt, az önbeteljesítő jóslatokat: ha Tapolcán győzünk, akkor győztünk! Balról: ha most győzünk, akkor Veszprém nem volt véletlen, Orbán, takarodj! Jobbról: ha most győzünk, akkor vége a zuhanásnak, betömhetők rózsaillattal a hajszálrepedések, mienk az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökkön örökké! Szélsőjobbról: ha most győzünk, akkor a szebb jövő elkezdődött, Kárpát szent bércére visszaszáll a magyar turulmadár! Még csak le se becsülöm ennek az állomásnak a jelentőségét, csak hát újra és újra: mérték- és aránytévesztés, a társadalomismeretek, jelesül a szociológia és szociálpszichológiai ismeretek zavarba ejtő hiánya. Egy végletesen leromlott immunrendszerű, sokszorosan átvert, befelé fordult vagy éppen menekülő, a félelem, a közömbösség és a kiábrándultság koktélját szürcsölgető populációval valódi fordulatot aligha lehet elérni egyetlen helyi választással.

Aránytévesztés az Orbán-abszolutizmus végnapjairól papolni, pedig mást sem olvasok kollégáimtól: törések, elégedetlenség, lázongás a Fideszen belül stb. Ugyan mire jó ez, tényleg ez lenne a lényeg?

 

Tényleg nem világos, hogy ez a gyalázatos rezsim nem a nagyi kötött pulóvere, amely egyetlen szálon felfejthető? Tényleg nem világos, milyen intézményrendszer alakult ki alaptörvényes, parlamentáris és élet-halál kötésű személyi biztosítékokkal?

Aránytévesztés egy baloldali választási siker esetén baloldali fordulatról beszélni. Sem mentálisan, sem intellektuálisan nincsenek abban az állapotban a baloldal pártjai, hogy ez realitás legyen. Soroljam, hogy az elmúlt egy hónapban a rendszerváltás óta a legnagyobb pénzügyi-politikai-morális botrány idején mivel foglalkoztak? Hogy kungfugyakorlatokat mutattak be egy Volkswagen mikrobusz ellen? Hogy egy hónapja, tízezer extra sértett és sok tízezer végsőkig elkeseredett ember helyzetét látva, képtelenek egy valódi politikai tömegtüntetésre? Hogy lassan egy hónapja nincs a közmédiának hírszolgáltatása, pedig egy önálló csatorna jött erre létre mindannyiunk zsebéből – és ez se számít? Nem elég a Facebookon erősnek lenni, annak is kell látszani. Most figyelő tekintetüket Tapolcára vetik. Nyilván ezt követeli a politikai pragmatizmus. És az államférfiúi?

Ami valóban riasztó, az a Jobbik megerősödése és – közös szégyenünkre – egyre fenyegetőbb társadalmi jelenléte. És gyalázat, hogy ezt már leírni is orbitális közhely. Talán ez a szörnyűséges alakzat az egyetlen, amely valójában akkor sem veszít, ha nem ő nyeri a körzetet. De hogy fej fej mellett lehet a jobb- és baloldallal, ez önmagában csinos bizonyítványa Orbánnak és persze a kába baloldalnak is.

Valahogy Tapolca nem érintette meg a civileket, ez nem internetadó, nem korrupciós esemény, nem a szociális összeomlást jelző mérföldkő. Pedig Tapolcát – és erre jutott minden oldalról a legkevesebb figyelem – nem csak Tapolcán lehet megnyerni.

A szultán parancsára most csend van, de hétfőn már mindenki nagyon okos lesz: hogy miért igen, és miért nem… Kicsi vihar, jövő szerdára elül a szél. Jönnek új botrányok, új gumicsontok, nyitunk Nyugat-Afrika és a Déli-sark felé, jajveszékelések, hogy na, ezt aztán már velünk tényleg nem… Ó, dehogynem…

Személyvonat érkezik Tapolcára az első, a második és a harmadik vágányra. Hogy melyikről indul, az vasárnap este kiderül.

De Tapolca non coronat!

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.