galéria megtekintése

A szövetséges

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 10. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

A szörnyűséges párizsi terrormerénylet harmadnapján Orbán Viktor azzal örvendeztette meg a magyar közvéleményt, hogy minálunk „nincs közvetlen terrorveszély”. Ennél közhelyesebb mondat el sem hagyhatta volna a miniszterelnök száját. Nálunk valóban nem robbantottak vasutat, metrót, nem lövöldöztek halomra ártatlan embereket bevásárlóközpontokban, még csak repülőgépet sem térítettek el. Karikaturistáról sem tudok, aki Mohamed prófétán, az „iszlám államon” vagy a tálibokon élcelődött volna. Egyelőre azért se ígért nekünk senki sem büntetést, hogy katonáink szolgálnak Afganisztánban.

De, fűzi hozzá Orbán, „a világ bizonytalan”. Hát az. Képtelen például előre látni a deviza- és az energiaár-hullámzásokat. Némileg komolyabbra fordítva a szót: bizonytalan annak a megítélésében is, hogy az észak-afrikai partok felől naponta hány, menekülőkkel teli bárka indul el a jobb élet reményében az olasz partok felé, vagy hogy hány afgán, szír vagy épp iraki polgárral teli „humán rakomány” próbál átlopózni a Fekete-tenger felől Európa jobbik felébe.

Rendben, Orbánt idézve, nevezzük ezeket az embereket bevándorlóknak. Csakhogy – és épp ezért O. V. rosszabbkor nem is mondhatta volna, amit mondott – tőlük Magyarországot semmilyen értelemben nem kell „megvédeni”. Tudniillik nem azért bukkannak fel minálunk (akár a zöldhatárt átlépve, akár becsempészve), hogy itt megragadjanak, munkát találjanak és letelepedjenek, hanem azért, hogy továbbmenjenek Nyugatra. Ha ők és az őket csempészők nem egészen hülyék, akkor pontosan tudják, hogy Magyarországon nincs olyan munkahely, amelyet elfoglalhatnának. Nekik a miénk egyszerűen és közönségesen tranzitország.

 

Orbán, aki nagy kedvvel beszél nem a saját kormánya, hanem az unió nevében, már a múlt év júniusában az unión kívülről érkező bevándorlás „leállításáról, jelentős megfékezéséről” beszélt, Tusnádfürdőn meg „az Európában általános, bevándorlást támogató politika” ellenfeleként lépett fel. Holott Magyarország, ha valamitől, épp ettől nem szenved. Pár ezer olyan migráns van minálunk, aki egyelőre itt ragadt, és tucatnyi, ha van közöttük, aki megfelelő képzettséget volna képes felmutatni egyvalamely – értelmiségi – állás betöltésére.

Ám Tusnádfürdőn valami nagyon lényeges gondolat került napvilágra. Hogy tudniillik miniszterelnökünk szerint „a liberális felfogású államok” támogatják az unión kívüli bevándorlást, miközben Magyarország az „illiberális” gondolatkörben szárnyal. Orbán ezzel – tetszik, nem tetszik – a bevándorlásellenes európai szélsőjobb hangadóihoz csatlakozott. Nem most, akkor. Most csak rátett egy lapáttal. Ünnepélyesen közölte: a kormány arra törekszik, hogy megvédje Magyarországot a bevándorlóktól. Ennél kellemesebb szirénhangot a francia, a dán, a holland, a brit nacionalista szélsőjobbhoz hasonló alakulatok el sem képzelhettek volna egy olyan ország vezetőjétől, amelyben gyakorlatilag nem létezik számszerűsíthető muszlim kisebbség, ahol nincsenek arab gyökerű gettók. Orbán szellemi szövetségesük lett anélkül, hogy erre bármi is kényszerítette volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.