galéria megtekintése

A szexista kártya

58 komment


Csepelyi Adrienn

Madeleine Albright egykori amerikai külügyminiszter egyszer azt találta mondani – vélhetőleg nem híján a keserű személyes tapasztalatoknak –, hogy a pokolban külön bugyor vár azokra a nőkre, akik nem segítik egymást. És mit mondjunk azokra, akik saját kicsinyes céljaik érdekében összetapossák azt is, amit más nők felépítettek?

Nálam hangosabban senki nem reklamál, ha a szexizmus legapróbb jelét véli felfedezni. Nincs, aki jobban gyűlölné, ha tűsarkúban tipegő női mellként tekintenek rá, ha úgy vizslatják az utcán, mintha már attól spontán orgazmusa lenne, hogy utána füttyögnek a gödörből. Nem hagyom szó nélkül, ha pusztán ránézésre inkompetensnek tartanak, sőt a rám nézésig el se jutnak, mert elég az e-mail fejlécében meglátniuk a keresztnevemet. Nő vagyok és dacos feminista.

De az a nő, akinek havi egymillió-hétszázezer forint közpénz jár mondvacsinált indokkal a barátjától, tőlem semmiféle megértésre ne számítson. Sorsközösséget vállaljak valakivel, aki keresztényi értékeket és a szakmányba szülést harsogó kormányretorika kellős közepén egy házasság romjain terpeszkedve, pökhendi mozdulattal előrántja a szexista kártyát? Hogy – nyilatkozatai szerint – nem azért bántják, mert etikailag finoman szólva is aggályos, amit tett, hanem mert nő, akiről nem feltételezik, hogy a maga erejéből… Kösz, ezt így nem. Minek a tudás, a diploma meg a nyelvvizsgák, ha azok ellenére erkölcsileg értelmezhetetlen alapon érvényesül, erősítve a kopni nem akaró sztereotípiát?

 

Számtalan olyan nőt ismerek, aki a saját eszközeivel rendíthetetlenül dolgozik azon, hogy egyszer végérvényesen beszakadjon az az üvegplafon. Aki inkább nyomorog, mintsem hogy olyan segítséget fogadjon el férfitől, amely mögött hátsó szándék rejlik. Akit rúgtak már ki azért, mert nem tűrte az igazságtalanságot – vagy éppen felmondott, ha félreérthetetlen ajánlatot kapott. Aki tényleg, igaziból a saját lábán áll, kicsit kopott cipősarkakon, mert miközben helytáll a munkahelyén, két kiskorút meg egy háztartást egyensúlyoz a vállán. Aki szép lassan elengedi az álmait, hogy a gyerekeinek majd lehessen sajátjuk. Vagy aki soha semmi különöset nem csinált, csak tisztességesen élt.

Az a nő, aki sutba dob minden polgári, erkölcsi normát a havi hat, netán hét számjegyű összegért cserébe, őket köpi szembe. A mi álmainkon, a mi kislányaink jövőjén ugrál, akár egy utálatos kisgyerek a többiek által épített homokváron. A lelkiismeretével mindenki maga számol el. De egy ilyen játszmába belerángatni a többi nőt és azt sugallni, hogy a szexista kártyát pörgetve akármilyen arcátlanságot elkövethetünk pusztán mert nők vagyunk, az a megvetésen kívül semmi egyebet nem érdemel.

A pokolban meg, gondolom, nem nézik a nyelvvizsgát sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.