galéria megtekintése

A szétszéledés diadala

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Az áprilisi választások után volt egy diadalmas „jobboldal” és egy letört „baloldal”. A diadal aktivizál, a letörés passzivizál. Egy olyan választáson, amelyen csak a legaktívabb polgárok vesznek részt, a diadalmasok diadala fokozódik, a letörtek pedig még lejjebb törnek. De most nem! A két „jobboldali” (identitású) párt összeredménye nem javult. A Fidesz–KDNP annyit nyert, amennyit a Jobbik vesztett. Tőlük kovácsbélázták vagy micsodázták el azt a hat százalékot.

A letört „baloldal” pedig jobb eredményt ért el szétesve, mint összefogva. Nem sokkal (kétszázaléknyival) jobbat, de ahhoz képest, hogy a rosszabb lett volna logikus, az is nagy dolog.

Orbánék kétharmada végleg lelepleződött. Az áprilisinál jobb eredménnyel is messze vannak a kétharmadtól, pedig még ennek a választásnak a szabályrendszere is az ő javukra torzít. Hárommal több képviselőjük van, mint a többieknek, holott csak három százalékkal szereztek náluk több szavazatot, s az egy képviselőnyi különbségnek is csekély.

 

Az MSZP-t jó pár éve az a balhit vezérli, hogy a pártot a „megszorító” liberálisok gyengítették le, s akkor talál majd vissza a szavazóihoz, ha markáns baloldali, értsd antikapitalista, antiliberális fordulatot hajt végre. A párt EP-kampányának frontembere ennek legélesebben fogalmazó szószólója, a legbalosabb Gyurcsány-faló, Szanyi Tibor volt. Ehhez képest az áprilisi Összefogás pártjaira jutó szavazatok több mint hatvan százaléka a két „liberális-megszorító” miniszterelnök vezette listára jutott, a balos Szanyi kapitány jól leégett.

Schiffer András is élesen antikapitalista, antiliberális szövegekkel lépett föl. Ezzel sikerült még az LMP áprilisi (a 2010-eshez képest szintén rossz) eredményét is alulmúlni, s még jobban megrezgetni a lécet. Ez nagy bravúr egy olyan választáson, amelyen a fővárosi szavazók súlya sokkal nagyobb. Schiffernek sikerült ezzel (és nyilván a Szabadság téri botránymű elleni tiltakozás bojkottálásával, valamint a nácikkal való vita fölvállalásával) sok fővárosi hívét áttolni a DK-ba.

Képtelen helyzet állt elő: az ex-Összefogás három, összemérhető erőt képviselő pártja közül az MSZP-nek van egy derék, 29 fős frakciója a vele járó pénzzel, pozíciókkal, jogosítványokkal, a másik kettőnek pedig négy-négy független képviselőjén kívül a világon semmije. Az MSZP-nek most módjában állna bizonyítani a fair politikai verseny és az arányos(abb) képviselet iránti demokratikus elkötelezettségét, ha két képviselője visszahívásával lehetővé tenné áprilisi szövetségeseinek a frakcióalakítást. Ne veszítsük el egészséges naivitásunkat.

Megnyílt a lehetőség a szétfejlődésre. Arra, hogy különböző pártok következetesen,markáns programokkal képviseljék a jogállamiság alapján álló különböző irányzatokat. Kiderült, hogy az egypártrendszer alternatívája nem a kétpártrendszer, hanem a sokpártrendszer. Ami végképp nem fér bele a Fidesz csalásértékű választási rendszerébe. Abba most már végképp nem lehet beletörődni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.