galéria megtekintése

A szeretet melege

19 komment


Hargitai Miklós

Képzeljük el, hogy van egy barátunk (gyermekünk, kollégánk, szomszédunk stb.), akiből a másik nem látványa körülbelül annyi érdeklődést és izgalmat vált ki, mint egy nyírfáé. Ezt leszámítva teljesen átlagos: köszön az ismerősöknek, leviszi a szemetet, átkíséri a vak nénit a zebrán – de a hormonjai valahogyan mindig a saját neméhez irányítják, és ha azt a sort hallja, hogy „Ahol én fekszem, az az ágyad”, vagy azt, hogy „Gyere, vigyázz rám, terítsd rám a szíved”, akkor nőként egy másik nőre, férfiként egy másik férfira gondol.

Bárki hivalkodóan kérkedhet a heteroszexualitásával, és ezt a legnézettebb tévéadó főműsoridőben, milliók szeme láttára le is adja

Aki szerint ez nem létezik, az töprengjen el egy pillanatra azon, hogy vajon miért vannak a nők szervezetében férfi, és a férfiakéban női nemi hormonok is – hogy csak a legegyszerűbb biológiai összefüggéseket említsük. Tételezzük fel, hogy ez az ember is szeretne boldog lenni, ugyanúgy mint mi. Vágyik a szerelemre, a társra, az elfogadásra, az ölelésre.

 

A tudomány és a keresztény tanítások jelen állása szerint csak egy életünk van. Mit tanácsolnánk neki erre az egyetlen, megismételhetetlen alkalomra? Keressen magának egy ellenkező nemű párt, hogy ne sértse senkinek az érzékenységét, és éljen vele boldogtalanul? Vagy mondjon le mindarról, ami a heteroszexuálisok számára igazán széppé teszi az életet, és maradjon egyedül, csupán azért, hogy ne kerüljön összeütközésbe a többség normáival? Sose tudhassa meg, hogy milyen nagyszerű és felejthetetlen az első átbeszélgetett este, az első hazakísérés, az első csók...? Biztos, hogy igazunk van, ha ezt várjuk el tőle?

A menet
A menet
Szabó Bernadett / Reuters

Egy nappal az idei Budapest Pride után, ahol volt alkalmam személyesen is végiggondolni a fentieket, továbbra is azt hiszem, hogy a hetero- és a homoszexualitás ugyanúgy magánügy, ahogyan mondjuk a pártválasztás, a vallás vagy a hobbimotorozás. Egyik sem ok önmagában sem a büszkeségre, sem a titkolózásra. Ugyanakkor történetesen egy olyan városban élek, ahol bármelyik párt és világvallás hívei bármikor felvonulhatnak – beleértve a számomra normálisnak tűnő és az egészen vállalhatatlan formációkat is –, akár például a gój motorosok, akik, ha jól értem, arra büszkék, hogy nem zsidók, ami a társadalmi hasznosság szempontjából aligha nagyobb érték a szexuális orientációnál.

Meg egy olyan országban, ahol bárki hivalkodóan kérkedhet a heteroszexualitásával, és ezt a legnézettebb tévéadó főműsoridőben, milliók szeme láttára le is adja (v. ö. helikopterezés a VV6-ban), anélkül, hogy a székházára tojászáport zúdítana az erkölcsvédő nemzeti jobboldal.

Nem tudom, hogy a nemi beállítódásról a sors, az Isten vagy a természet mondja-e ki a döntő szót, de a végeredmény szempontjából ennek nincs is jelentősége. (Igen, tisztában vagyok vele, hogy mit ír a Biblia Szodomáról és Gomoráról, de ugyanott az is olvasható, hogy ha be akarsz jutni a mennyek országába, add el, amid van, és az árát oszd szét a szegények között – ha az egyik érvényes, akkor a másiknak is érvényesnek kell lennie, nem?)

Viszont bármikor, bárkivel örömmel és büszkén végigsétálok az Alkotmány utcától a Hősök teréig, aki hajlandó megküzdeni a szabadság és a boldogság jogáért. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.