galéria megtekintése

A szentlélek ereje

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 14. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Találkoztam egy fiúval, akit időnként teleportál a szentlélek.

Külsőre ez egyáltalán nem látszott meg rajta. Focistapólót viselt a hátán Fabregas felirattal, amiből mindjárt tudni lehetett, hogy nem most kezdte a rajongást. Igazi rendes bőrfocija ugyan sosem volt, gumilabdával kergették egymást a telep melletti réten, ahol időnként döglött patkányokat kellett kerülgetni. De a gól ugyanúgy gól volt, mintha feszesre nyírott gyepen rúgták volna a hálóba. Persze hálójuk nem akadt, két szőlőkaróval jelölték ki a kapukat, s bizalmi kérdés volt, megítéli-e az ellenfél a gólt, ha pár centivel a képzelt keret fölé kúszott a labda.

Általában megítélte. S azt, hogy „korner” meg „hendsz” olyan szenvedéllyel mondta mindegyik, mintha értették volna a két szó igazi jelentését.

 

Egy kicsi faluból vittem át egy másik kicsi faluba, közel a szlovák határhoz.

Ezen a vidéken furcsa dolgok esnek meg. Errefelé lakott Jolánka, a halottlátó, akihez egyszer még dédanyám is elzarándokolt. Nem jutott be hozzá, mert a halottlátó válogatós volt, csak annak nyitotta meg a szívét, aki felől erős impulzus érte. Dédanyám hitte is meg nem is, hogy régóta halott férjétől üzenetet kap, s ez a hitetlenség a küszöbön innenre száműzte őt. Így aztán sosem nézett szembe a túlvilággal összeköttetésben lévő asszonnyal, akiről az a legenda járta a környéken, hogy maga Jackie Kennedy is hozzá fordult, mondaná meg végre, ki ölte meg a férjét. Ezt a híresztelést a putnoki halottlátó asszony akkoriban nyilvános interjúban cáfolta, hozzátéve persze, hogy a maga részéről nagyon is jól tudja, ki ölte meg Kennedyt, de akárkinek nem árulja el, le is törnék a kezét a túlvilági lények, akiktől különleges látnoki erejét kapta.

Ennek a fiúnak nem voltak ilyen képességei. Arról is vonakodva beszélt, mások unszolására, hogy többször elragadta őt a kiáradó szentlélek, hosszú-hosszú időt töltöttek egymás társaságában, ami után ő mindig más emberként tért vissza a földre. Amikor a falujabeliek a találkozás részleteiről kérdezték, csak annyit mondott: földöntúli boldogságot érzett, amit nem lehet szavakba önteni. A környéken azonban elterjedt, miféle megtisztulásban volt része, s ettől kezdve sorra kopogtattak hozzá a szegény és még szegényebb emberek, akik csak annyit kértek: hadd töltsenek néhány percet a társaságában. Volt, aki nagyobb nyomatékként tojást vagy tyúkot is vitt magával ajándékba, aminek leginkább a fiú anyja örült. Nemigen akadt otthon a kenyéren kívül sok ennivaló.

A részeges fuvaros egy vasárnap kopogtatott át a szomszédból. Vöröses szemei, borostás arca jelezte, nem voltak könnyűek a megelőző hétköznapok. A nadrágja foltos volt, az inge szakadt, s rothadó cefreszag áradt még a kisujjából is. Hogy miről beszélgettek, azt senki nem tudja. Ám attól a naptól kezdve a fuvaros nem ivott többet egy kortyot se. Lassacskán rendbe szedte magát, szakadt ingeire foldás került, s hamarosan asszony is állt a házhoz, ha nem is túl takaros.

A fiút sokan faggatták, árulja már el, mivel vette rá az ádáz embert, hogy jó útra térjen. Mindenkinek azt felelte, ez nem az ő érdeme. A szentlélek rázta ki a férfiból az összes alkoholt, ami csak belé szorult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.