galéria megtekintése

A szembenállás dilemmái

5 komment


Lakner Zoltán

Mint amikor a kalapács alatt elhajlik a szög, úgy hordanak félre gyakran az ellenzéki kritikák. Ez történt, amikor azért támadták Orbánt, mert aláírta az uniós csúcs zárónyilatkozatát. A harmincoldalas dokumentum egyetlen fontos mondata erősíti meg a menekültek kvótás elosztására vonatkozó korábbi kötelezettségvállalást. Ám ennek Orbánra nézve nincs jelentősége. Annak inkább lenne, hogy Orbán kicsit sem védte meg az uniós országokban munkát vállaló magyarok érdekeit.

A tény, hogy Orbán technikai okokból aláírta azt az egy mondatot is a többivel együtt, persze, kínos – lásd a kormányszóvivő fantáziadús magyarázatait –, de a kormányfő politikájában ez nem hoz változást. Ha viszont kritikaként az fogalmazódik meg, hogy Orbán odakinn elfogadja a kvótát, idehaza bezzeg ellenzi, azzal a bírálók óhatatlanul elmaszatolják, hogy szerintük melyik a helyes álláspont.

Nemcsak a Jobbik menekültellenes az ellenzéki oldalon, hanem más pártok, illetve egyes politikusaik is igyekeznek besorolni a befogadás-ellenes álláspont mellé. A helyi politikában is előfordul, hogy az ellenzék vehemensen bizonyítja, mennyire ellene van például egy menekültszállás létesítésének az adott településen, elhárítva ezzel a menekültpártiság kormánypárti „vádját”.

 

A politikai alternatíva felmutatása így adja át a helyét a „ki akarja jobban ugyanazt” típusú versenynek, amiben a kormány jelöli ki azt a bizonyos ugyanazt.

Fordított helyzet, amikor – kivételesen – nem a kormány diktálja a témát, hanem az ellene tiltakozók, s a kormányoldalról páran füstjelekkel jelzik, hogy ők is a tiltakozókkal vannak. A kockás inges fideszesek, mert aktuálisan róluk van szó, akár lelkesedést is kelthetnek: törik a jég, reped a fal. Mert vajon nem éppen az a célja a tiltakozásnak, hogy párthatárokat átlépve támogatókra leljen? S nem a regnáló kormány tud azonnal változtatni?

A vállunkon ülő kisördög valami olyasmit súg, hogy a kockás inges fideszesek kellően marginális szerepet töltenek be pártjukban ahhoz, hogy akár engedhessék is őket egy picit lázadozni. Meg aztán, egy kormánypárti képviselőtől nagyobb kockázatvállalás és kezdeményezőkészség is elvárható lenne a névtelen folyosói suttogás vakmerő meghaladásánál.

Ha a hányatott sorsú ellenzéki pártokkal szemben az a jogos elvárás, hogy „ne telepedjenek rá” a civil tiltakozásokra, akkor a kormánypártból felhangzó szimpatizáló hangok hallatán sincs különösebb ok a meghatódásra. A tiltakozásnak minden támogató nyereség, de a nyereségből le kell vonni a mai helyzet kialakulásában viselt politikai felelősséget.

A jelenség túlmutat önmagán, akár egészen addig, hogy ha majd az Orbán-rendszernek vége, milyen messzire kell mennie a politikai váltásnak. Sokan hiszik, hogy a remélt nagy fordulatot nagy kiegyezésnek kell követnie. Nem mindegy, kik azok, akik nem teljesen, csak nyolcvan-kilencven százalékban támogatták az Orbán-rendszer kiépülését. Ha egy napon viszonylag normálisan akarunk élni, kézfogásokra lesz szükség. Ahhoz meg nem elég a saját kezünk. Viszont a kockás ing még nem biztos, hogy feledteti egy autoriter kísérlet kiépítésének például parlamenti voksokban kifejeződő támogatását.

Minden tiltakozás és tárgyalás helyzetgyakorlat is. Felmérhető általa, milyen mértékű korrekcióra hajlandó és képes a politikai rendszer, meg az, elgondolható-e egyáltalán, hogy az emberarcú NER megvalósításánál nagyralátóbb célokat tűzzünk magunk elé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.