galéria megtekintése

A Szabadság tér és a megszállás

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 04. számában
jelent meg.

Válas György
Népszabadság

Balog Zoltán lelkész úr, a miniszter azt a kérdést tette fel a Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevőinek, mit szólnának a „szovjet megszállás” emlékműve létrehozásához a Szabadság téren.

Nos, hogy ezt a lelkész úr most veti fel, és épp a Szabadság térre, annak csak egy oka lehet: alamuszi módon ezzel a „kiegyensúlyozással” szeretné biztosítani a történelemhamisítás emlékművének a fennmaradását.

A Szabadság tér a terv szempontjából különösen kényes helyszín. A téren áll azoknak a szovjet katonáknak az emlékműve, akik akkor estek el, amikor a náci-nyilas hordát verték ki Budapestről. Ezt az emlékművet Oroszországgal kötött nemzetközi egyezmény védi a jelenlegi helyén. Ennek a nemzetközi egyezménynek kivételesen durva megsértése lenne, és súlyosan veszélyeztetné az oroszországi és ukrajnai magyar katonasírok fennmaradását, ha ugyanerre a térre építenék fel a szovjet megszállás áldozatainak az emlékművét.

 

Válas György

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.