galéria megtekintése

A stampedliforradalom

13 komment

Nagy-Huszein Tibor

A hazai borászat életre kelése után, az ezredfordulót követően kezdett magára találni a hazai pálinkafőzés is. 2002-től már csak a tiszta gyümölcspárlatot lehet pálinkának nevezni, kizárták ebből a kategóriából az aromás szeszeket. A Gyurcsány-kormány a borászatokéhoz hasonló támogatási rendszert dolgozott ki a pálinkafőzdék számára. 2008-ban és 2009-ben sorra épültek az új üzemek, és 2010-re komoly kereskedelmi főzdék jelentek meg kiváló termékekkel a hazai és az exportpiacokon.

Ebbe a szép reményekkel kecsegtető folyamatba rondított bele az Orbán-kormány 2010-ben. Orbán Viktor a választási kampányban megígérte, majd júniusban bejelentette, hogy „sikerült egy 90 éves szabadságharcot lezárni, mivel a vidéki magyar emberek 90 év óta hadakoztak a mindenkori magyar állammal, hogy a pálinkafőzés szabadságát a maguk számára megszerezhessék”.

Az Orbán-kormány lényegében teljesen adómentessé tette az otthoni, amatőr pálinkafőzést, hiszen minden nagykorú magyar állampolgár 50 liter, 86 fokos (vagy a magyar szokások szerint 86 liter, 50 fokos) pálinkát főzhetett otthon adómentesen. Sorra jelentek meg az áruházak polcain a különböző méretű, minőségű pálinkafőző berendezések, és az emberek vásárolták is ezeket. Sokan egyszerűen figyelmen kívül hagyták, hogy a hivatásos bérfőzdékben is adómentesen lehetett ugyanannyi pálinkát főzetni, inkább otthon, hozzáértés nélkül kotyvasztották a többnyire gyenge minőségű tömény italt. Sokan választották azonban a szaktudással és jó minőség előállítására alkalmas berendezéssel bíró bérfőzdéket is.

 
Marabu rajza

A házi főzést elvileg előzetesen be kellett jelenteni az adóhatóságnak, és a házilag főzött pálinkát elvileg nem lehetett szabadon értékesíteni. A szabályok szerint a szomszédot is csak úgy lehetett megkínálni, ha átjött a kerítésen, mert ha a gazda a kerítésen átnyújtva adta a szomszédnak a kóstolót, az már szabálysértésnek minősült – volna. A valóságban azonban sem a főzést, sem az értékesítést nem ellenőrizte senki. Gyakran lehetett a „piacon” találkozni olyan, pálinkának nevezett bűn rossz itallal, amelyért kevesebbet kértek, mint a forgalmazható pálinkát amúgy terhelő jövedéki adó.

Akkor is lehetett tudni, hogy ez a szabályozás uniós jogba ütközik, és biztosra lehetett venni, hogy ez a „szabadságharc” el fog bukni. Négy évig volt adómentes a házipálinka-főzés. Magyarország az Európai Bíróságon sem tudta azt megvédeni. Amikor elbukott a „pálinka szabadságharca”, a kormány a 2010 előttinél is magasabb adóval terhelte a bérpálinkafőzést, s a helyzetet tovább rontva, idén a házi főzés után évi 1000 Ft átalányadót kell fizetni. A korábban a munkát alig győző bérfőzők immár naphosszat üldögélhetnek a hideg üstjeik előtt, s 2015 első háromnegyed évében a drasztikusan megemelt adó ellenére is kevesebbet fizettek be az államnak, mint egy évvel korábban csak a főzési díj utáni áfaként! Ez a rendszer az eddiginél is súlyosabb károkat okozott a magyar pálinkának. A kereskedelmi főzdék után lényegében kinyírták a minőség előállítására képes bérfőzdéket is.

Ennél azonban nagyobb baj is van. A jó minőségű, ellenőrzött és nemzetközi szinten is versenyképes pálinka profi mesterek bérfőzdéiben és az éppen fejlődésnek indult kereskedelmi főzdékben készül. Az egyre színvonalasabb magyar pálinkagyártást teljesen ellehetetlenítették az otthoni főzés adómentességével. Ahhoz, hogy ezek a főzdék a termékeikkel nagyobb mennyiségben megjelenhessenek külföldön, stabil belső fogyasztás kell. Az otthoni főzés engedélyezésével ezt sikerült lenulláznia a Fidesznek. Hiába dübörgött a kormánypropaganda, hogy a magyar pálinka élelmiszeripari vezértermék lesz, az adóhivatal adatai szerint a „pálinka-szabadságharc” első évében eltűnt a legális piac negyede. Négy év alatt a minőségi pálinkafőzés mély válságba zuhant, számos kereskedelmi főzde a csőd közelébe jutott.

A kormány most újra belepiszkál a magyar pálinka keserves életébe. Egy törvénymódosítással a Pálinka Nemzeti Tanácsot köztestületté teszik, amely „közfeladatainak ellátására” 100 milliós költségvetési előirányzattal rendelkezik majd. Pálinkával mossák tisztára azt a pénzt, ami aztán majd a cimborák zsebébe vándorol. A Pálinka Nemzeti Tanács fölött a törvényességi ellenőrzést az az agrárminiszter gyakorolja, akinek tisztességén már nem egy folt esett… Az Állami Számvevőszék augusztusi jelentése szerint 2008 és 2013 között számos FM-intézet működé­sében súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Kecskére a káposztát…

A törvény egyfelől nemzeti kincsnek minősíti a pálinkát, másfelől törli például az érlelt pálinka esetében a hordóméretre, érlelési időre, szárazanyag-tartalomra vonatkozó, eddig kötelező előírásokat. A minőség kárára megy az a rendelkezés is, hogy az ágyas pálinkához 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcs helyett a jövőben elég lesz 5 kg érett vagy 2 kg aszalt gyümölcsöt felhasználni.

Jövőre a házi főzés bejelentési kötelezettsége megszűnik. A helyi önkormányzatnál kell majd megvenni a főzésre jogosító adójegyet, darabját 700 Ft-ért, legalább öt, legfeljebb 86 darabot. Ennek birtokában, tehát lényegében 3500 Ft ellenében tovább főzhetik otthon a pálinkát. A házi főzést ezután nem a NAV, hanem a helyi önkormányzat ellenőrzi majd. (Ilyen rendszert már láttunk az ötvenes-hatvanas években a bor esetében, akkor a tanácsok ezzel megbízott alkalmazottai általában jól meggazdagodtak.) Ez a rendszer nem egyszerűen lehetővé teszi a csalást, a korrupciót, hanem kifejezetten ösztönzi. Összekacsint az állam a polgárral, hogy együtt játsszák ki a fránya Európai Uniót. Meghagyják azonban a lehetőséget, hogy bármikor bárkit nyakon lehessen csípni, ha az önkormányzat arra okot lát.

S miközben Magyarország elvesztegeti lehetőségeit, Románia és Szerbia elviszi a piacot.

A szerző a DK alelnöke

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.