galéria megtekintése

A sírnál...

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 15. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

„Példátlan, ahogyan világszerte egyre több helyen csapnak le civil szervezetekre...” – közölte Benjamin Cardin marylandi demokrata szenátor a minap, kifejezetten a magyar Ökotárs-ügyre célozva. A magyarok is fel voltak háborodva: a hét végén voltak akár ezren is a civileket védő demonstráción. Ez a nem túl nagy szám sokat elárulhat a magyarok demokráciafelfogásáról is, de még többet a hazai civil szféra társadalmi beágyazottságáról.

A magyar civil szféra az egyszázalékos felajánlások posványában laposodik el – az adópénzek megszerzésére irányuló marketingmunka ma többet ér, mint a rászorulók segítése. Önkéntesség nincs, sose volt, nem divat – az alap, az önszerveződő, a közösségért tenni vágyó civil hiányzik leginkább a szférából. Tisztelet annak, aki mégis ott van, miközben tény: önkéntesek helyett fizetett profik terepe a terület – s e szempontból mindegy, hogy utóbbiak úgy érzik, lelkesedésből, éhbérért dolgoznak.

A civil szféra ma pályázatot ír, pénzt szerez, és alig van kapcsolata a társadalommal. Az őket ért alpári támadás így egy szűk kör gondja marad: megvédeni csak magukat tudják – a tüntetésen ismerősök köszönnek egymásnak. A többség a kisujját sem mozdítja, a szolidarítás kimerül az odavetett apróban, néhány újra megosztott segítségkérő elektronikus bejegyzésben vagy levélben. A civil (az egyedül sikeres Milla miatt is) nálunk a politikába igyekvő szinonimája – azoké, akik pártot akarnak alapítani, csak még nem mondják meg.

 

Ha volt civil szféránk, a hét végén belehalt az érdektelenségbe. Rendezzünk neki szociális temetést. Talán marad valaki, aki hajlandó megmosdatni, kiásni egy gödröt és elcipelni a temető végébe. A sírhelyhez, amelyet az állam ingyen ad. Példamutatásként, szolidaritásból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.