galéria megtekintése

A sajtó hatalmáról

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 13. számában
jelent meg.

Hajdú Nóra
Népszabadság

Kevés figyelmet kap Magyarországon az a német sajtóban zajló vita, amely az Európai Bizottság jövendő elnökéről folyik. Pedig komoly országokban a sajtó jelentős véleményformáló, a politikusok a lapokban megjelenő, tekintélyes újságírók által közzétett álláspontokat aligha hagyhatják figyelmen kívül. Vannak még ilyen országok.

Fel kellett volna figyelni arra a cikkre is, amely május 30-án, péntek reggel a Bildben jelent meg. (A lap a legnagyobb, két és fél milliós példányszámú jobboldali bulvárlap Németországban.) A Bildben manapság ritkán publikáló Mathias Döpfner – nem mellesleg a Bildet is kiadó legnagyobb német kiadóvállalat, az Axel Springer igazgatóságának elnöke – jegyzetében ritka határozottsággal állt ki a luxemburgi Jean-Claude Juncker európai néppárti politikus bizottsági elnöki jelölése mellett. Kifejtette, elképzelhetetlen, hogy az ő beígért elnökségével megnyert választás után másvalakit jelöljenek a posztra.

Az érvei magyar szempontból is figyelemre méltóak. Azt írta, hogy egyesek szerint azért kellene a választásokon induló két listavezető – Juncker mellett a német Schulz – helyett egy harmadik személyt keresni, „mert állítólag az angol és a magyar miniszterelnök Junckert nem akarja. Ez botrány”. Egy harmadik személy, aki a választásokon nem indult, nem lehet a bizottság elnöke. „Különben a demokrácia komédiává válik. Ilyesmi lehetséges talán az NDK-ban (finom utalás Merkel múltjára) vagy jobboldali nacionalista (németül tudók számára riasztóan hangzik: „rechtsnationale”) banánköztársaságokban.” Hogy hol? No igen, a szövegösszefüggés világos.

 

Még egyszer: Mathias Döpfner nem akárki, a legnagyobb német – igaz, mérsékelten, de jobboldali – kiadó vezérigazgatója, újságcikket a Bildben ritkán ír, szavának nagy súlya van. Merkel mindenesetre a cikk május 30-i reggeli megjelenése után szükségesnek találta, hogy addigi, Junckerrel szembeni, meglehetősen kétértelmű álláspontját módosítsa: délutáni regensburgi beszédében már Juncker erős támogatójává vált.

Európa erős emberét, a magyar miniszterelnököt pedig nem hívták meg a Junckert elutasító kormányfők (brit, holland, svéd) és Merkel az EU jövőjéről és a bizottság jövendőbeli elnökéről zajló június 9-i egyeztetésére. Útravalóul az új magyar külügyi vezetés számára, amely a diplomácia legfőbb eszközének a harcot tekinti: innen szép nyerni.

* A szerző jogász.

                                                              ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.