galéria megtekintése

A rózsa tüskéi

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 03. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Sokan, sokszor leírták: Orbán Viktor számára optimális ellenfél volt a Mesterházy Attila vezette, legerősebb demokratikus erőnek kikiáltott MSZP. Ma már elképzelhető, hogy született egy még ennél is ideálisabb konkurens – egyszerre három párt 10-10 százalék körüli vokssal.

Ha bárkiben is az a hiú ábránd támad, hogy más-más rétegeket szólítottak meg, és innen mindnyájuk számára csak fölfelé vezethet az út, rettentően téved

Mesterházy rövidre fogott elnöki búcsúbeszédében elegánsan teljes felelősséget vállalt a kudarcért, majd kevésbé elegánsan három okot emelt ki: a Fideszt, a sajtót, és a szövetségesek viselkedését. Ha nem is mondják ki hangosan, a másik két pártnál is hasonlóképpen éreznek – betuszkolódtak az összefogásba, amit egy porcikájuk sem kívánt. És lám, az első adandó alkalommal kiderült, hogy vége a szocialisták primátusának, a választóközönség nagyon is létezőnek minősíti azt a két pártot, amelyet a közvélemény-kutatók a bejutási küszöb környékén mértek.

 

Ott tartanak tehát, ahonnan elindultak.

Félő, hogy következtetéseik, egymással szembeni indulataik további tévedésekhez vezethetnek. Mert lehet, hogy rosszul határozták meg az összefogás kereteit, de legfőképpen annak kivitelezésével, minőségével volt baj.

Most úgy viselkednek, mint aki óvatlan kézzel nyúl a rózsához és a tüskék összevissza sebzik, s emiatt a virágot dobja el, tapossa földbe. Ez egy gyanakvó, bizalmatlan, utálkozó és kikényszerített összefogás volt, amelynek hordalékát napról napra megtapasztalhatták a jelöltek, és az egymás iránt érzett ellenszenv hamar átragadt a választókra is.

A sajtó építhetett rájuk, mindig volt nyilatkozó, netán anonim hírforrás, hogy a többi, gondosan előkészített botrányról, s az ezekből szárba szökkenő összeesküvés-elméletekről ne is beszéljünk. Mindennek hű lenyomata az április 6-i eredmény és a még meglepőbb uniós választás.

A legerősebb baloldali párt szerepét vindikáló, de a teljesítménnyel adós, balhékban gazdag alakulat sínylette meg leginkább az első vereséget, s az elpártolók a DK-t és az Együttet honorálták.

Ha viszont bárkiben is az a hiú ábránd támad, hogy más-más rétegeket szólítottak meg, és innen mindnyájuk számára csak fölfelé vezethet az út, rettentően téved. Amennyiben a rögzült logikai úton haladnak tovább, jó esetben körülbelül azon a szavazatszámon osztoznak ősszel, amit hárman most megszereztek.

Az MSZP szempontjából – kalkulálva Bajnai Gordon háttérbe vonulását és Gyurcsány Ferenc megnövekedett önbizalmát – a helyzet még romolhat is.

A Fidesz minden győzelem után még nagyobb győzelmet akar, s ennek elérésében nincsenek skrupulusai. Az önkormányzati választásra készülő ötletparádéjuk megint csak szűkíti az ellenzék mozgásterét. Lehet majd mindenhová fordulni, tiltakozni, de a három párt Fidesz által generált egymáshoz tapasztása ettől még zavartalanul folytatódik.

Amennyiben a kampányuk ismét abból fog állni, hogy ki tudja a másikat jobban levakarni magáról, megint csak garantálható egy „meglepő eredmény”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.