galéria megtekintése

A rossz Orgován

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 29. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Múlt hétvégén otthon voltam Egerben, s huszonöt év óta először újra láttam a rossz Orgovánt. Az érsekkerti sétányon ült egy padon, élénken magyarázott valakinek, villogott a szeme. Gyerekkorom mitikus figurája volt ő, az iskola rossza, akit borzongva emlegettünk mi, konformista kis hülyék, akik iskolánk szigorú rendjéből vezettük le a sajátunkat, míg a rossz Orgován éppen fordítva gondolta: neki megvolt a saját rendje, azon az egyéni bázison állva a hatalom parancsain csak röhögött, s a tömegbe semmilyen áron nem volt hajlandó beállni.

Gyerek voltam, s borzadtam tőle, mert hanyag volt, nem tanult, feleselt, késett, ha meg is jött, ellógott hamar. Éreztük, hogy nem fogja sokra vinni. Kétes népszerűség volt az övé, mert titkon irigyeltük a szabadságát, ugyanakkor megvetettük érte, hogy nem áll be közénk. Mintha magát a tömeget minősítette volna, s nem őt, a rosszat, hogy a tömeg vonzására nem tartott igényt. Nem vegyült közénk. Holott erre nem volt különösebb oka.

Egyszer majdnem együtt jártunk dzsúdóra, de ő csak az első edzésre jött el, mert amikor megtudta, hogy a tatamiszőnyegre lépve mindig meg kell hajolni, a rossz Orgován nagyot nyerített, s elment. Mit hajladozzak én egy szőnyeg előtt? Valami ilyesmit kérdezett, s röhögve hagyta ott az egész ámult truppot.

 

Hetedik osztályban megbukott. Iskolánkban ez főbenjáró bűn volt, a bukott ember ugyanis nem számított többé. Az alsóbb évesek szemében a bukott ember örökre elveszítette a tekintélyét, már nem védte a felsőbb évesek aurája, de az alsóbb évfolyam sem fogadta be, légüres térbe került hát. Ha meglátták, egykori osztálytársai már gúnyos megjegyzéseket tettek rá, új osztálytársai azonban még nem mertek rajta gúnyolódni. Önvédelemből úgy tettek inkább, mintha nem is létezne, így a bukott ember áttetszővé vált, az új osztályban nem barátkoztak vele.

A rossz Orgovánnak a bukott számkivetettség állapota persze meg sem kottyant, hiszen soha nem tartozott sehová. Mélyen sértette önérzetünket, hogy nem érdekelte a föl sem kínált befogadás.

Egyszer arra ítélték, hogy az úttörőcsapat színe előtt nyilvánosan leveszik róla a piros nyakkendőjét, ami példátlan eset volt, a büntetések büntetése, iskolánk ezerötszáz diákja forrongott a hírre. Biztosak voltunk benne, hogy a rossz Orgován ezúttal megtörik. Nagy cécó volt, az ítélet-végrehajtásnak megadták a módját, ünnepélyes csapatgyűlés, zászlóbehozatal, trombitaszó, az aulában mindenki díszben, s amikor szólították a rossz Orgovánt, hogy úttörőnyakkendőjétől megfosszák, akkor a rossz Orgován derűsen kilépett a sorból, s röhögött, mert akkor már nem is volt rajta nyakkendő, levette és széttépte ő maga, mire felhördült ezerötszáz úttörő, hiszen eleve tilos volt csapatgyűlésen nyakkendő nélkül megjelenni.

S most hétvégén újra láttam őt.

Negyvenötnél nem lehet idősebb, de hatvannak is kinézett. Rongyokba öltözve ült egy padon, kezében boros pillepalack, egy másik hajléktalannak magyarázott éppen, én meg ámulva néztem, hogy hiányzik a felső fogsora. Ami haja maradt, megőszült. De a szeme a régi volt. Arról ismertem rá. Egy pillanatra összekapcsolódott a tekintetünk, s a régi fényt láttam fölvillani benne, a rossz Orgován derűs, cinikus, röhögős szemét, gondolkodás nélkül nyúltam is a zsebembe apróért, nyújtottam neki, mire fölnevetett, s azt mondta: „főnök, én akkor koldulok, amikor én akarok”.

Majd kacsintott, ezt a padot én választottam magamnak, a rongyaimat magam húztam föl, ezt üzente a szeme. S én kotródtam előle megint, mint alsóbb éves a felsőbb éves elől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.