galéria megtekintése

A román irány

4 komment


Szőcs Levente

Ha vetünk egy pillantást a régió országaira, Románia valahogy kilóg a sorból. És nem csak azért, mert Budapesttel, Varsóval vagy Pozsonnyal ellentétben Bukarestben nincs „erős” nemzeti kormány: az ország egésze mintha más irányba tartana. A felszínen a legszembeszökőbb különbség talán az, hogy Romániában nincs állami szintű menekültellenes hangulatkeltés. Igaz, Romániát nem özönlötték el a migránsok, de hát Szlovákiát vagy Lengyelországot sem.

Az elmúlt időszakban számtalan ripsz-ropsz intézkedést láttunk, de ezekből kedvező folyamatok rajzolódnak ki. Az adóemelésekkel kombinált drasztikus bérvágások nyomán egyensúlyba került a gazdaság, majd a kormány nemcsak visszaadta az elvett fizetéseket, hanem jelentősen csökkentette is az indirekt adókat. Az általános forgalmi adó 24 százalékról 20-ra csökkent, az élelmiszereké 9 százalékra, ami elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek kedvez, és gazdaságélénkítő hatása is van. A két hónapja kinevezett pénzügyminiszter nem átallja dicsérni elődje teljesítményét, és a mostani az első teljes parlamenti ciklus a rendszerváltás után, amelyben a tanügyi rendszer megússza a reformot. Rengeteg a tennivaló, de elkezdődött valami. Lassan átalakulnak az avítt tantervek – az érintettekkel konzultálva, ami kétségkívül lassítja a folyamatot –, és talpra állnak a másfél évtizede megszüntetett szakiskolák is. Az ősszel 10 százalékkal emelték a közalkalmazottak bérét és 25 százalékkal az orvosokét, további megoldásokat keresnek a fiatal orvosok otthon tartására is. Felmerült ott is a röghöz kötés, de akkora felháborodást váltott ki, hogy azonnal levették a napirendről.

Egyenként nem látványos változások ezek, de ha az összképet nézzük, azt látjuk, hogy Románia lassan, de biztosan fejlődik, még ha szervező elvnek nyoma sincs, és a politika tesz néha kitérőket. Például az államfő 2012-es felfüggesztésében és főleg az azt előkészítő intézkedésekben benne volt a demokratikus kilengés veszélye, de az Európai Uniónak nem kellett formálisan intézkednie – mint Magyarország vagy újabban Lengyelország esetében –, mert az akkori román kormányfő az Európai Bizottság elnökével folytatott „baráti” beszélgetés után visszakozott. Pedig háromnegyedes parlamenti támogatása volt…

 

Létezik Romániában egy aktív fiatal réteg, amely évek óta nyomás alatt tartja a politikát. Sokszor csak fékeznek bizonyos törekvéseket, de olykor konkrét törvényeket helyeztetnek hatályon kívül, kormányokat buktatnak, és intézkedéseket kényszerítenek ki. A választási reform lehet az egyik példa. Egy másik: a korrupcióellenes ügyészség azért tudta rács mögé küldeni a fél politikai osztályt, mert lassan egy szóval sem merik megbántani. Ennek megvannak a veszélyei, ahogy az utca hangjára azonnal ­reagáló, hektikus politizálásnak is. A gyors döntések nem mindig a legjobbak, és egy-egy téma kapcsán holnap az ellenkező tábor vonulhat utcára.

Az ország iránytű nélkül halad, de egyelőre jó irányba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.