galéria megtekintése

A romák Farkasa

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.

Daróczi Gábor

Az elmúlt hetekben az LMP-s Hadházy Ákos által kirobbantott, az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodását és Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott büntetőjogi felelősségét is felvető események nem most történtek meg először. Ahogy azt Kerényi Györgynek a Magyar Narancs 1998. március 19-i számában megjelent cikkéből megtudhatjuk, már az akkori OCKÖ működése során is voltak furcsa pénzügyi manőverek. Felmerült a sikkasztás, a hűtlen kezelés és a számviteli fegyelem megsértésének a gyanúja. Farkas akkor a köztársasági elnöktől eljárási kegyelmet kapott, így a közvélemény 2028-ig nem tudhatja meg a teljes igazságot ezekkel a gyanúkkal kapcsolatban.

Felnőtt egy roma generáció, mely miközben megküzdött szakmáért, érettségiért, diplomáért, kérlelhetetlenné vált úgynevezett vezetőik gyöngeségei iránt. 

Néhány dolog változott csak azóta: Farkas alaposan felemelte a tétet. Már nem pár millió forint jogszerűtlen kihelyezéséről beszélünk, hanem egy komplett 600 millió forintos uniós program széttalicskázásáról. Ha a politikai légkört hasonlítjuk össze, akkor is jelentős különbségeket találunk: Farkas ’98-ban még az MSZP szekerét tolta, csak 2002-ben kötött a Lungo Drom választási szövetséget a Fidesszel. ’98-ban Farkas még csak szépreményű kishalnak számított, akit talán a romák általános megítélésének hamis magyarázatával „kellett megmenteni”, most pedig miniszterelnöki megbízott, parlamenti képviselő, Orbán legfőbb díszcigánya.

 

Néhány dolog azonban egészen biztosan alaposan megváltozott. ’98 óta felnőtt egy olyan roma generáció, mely miközben megküzdött szakmáért, érettségiért, diplomáért, kérlelhetetlenné vált úgynevezett vezetőik gyöngeségei iránt. Nem csak azért, mert minden egyes elsikkasztott forintnak maguk is találhattak volna jobb helyet. Akár a mélyszegénységbe lecsúszott ismerősöknél, rokonoknál; akár az előbb kivéreztetett, majd megszüntetett ösztöndíjprogramoknál. Azért is, mert pontosan tudják: minden egyes ellopott fillér visszahullik az ő fejükre is, még ha soha nem is szavaztak egyetlen roma vezetőre sem.

A mostani belső lázadás is hasonló alapokon nyugszik: a nem Lungo Drom-os képviselők nem azért balhéznak, mert kimaradtak a korrupcióból, hanem azért, mert pontosan tudják, hogy ekkora pénzt már nem lehet következmények nélkül eltüntetni. És talán azért is, mert úgy érzik, Farkas ráolvasásos mantrája sem működik már; hiszen annak ellenére, hogy a Lungo Drom és annak vezetője politikai entitás, Farkas majd öt évig képes volt minden egyes szakmai vagy akár politikai indíttatású kérdést elhárítani azzal, hogy az ORÖ nem megy bele politikai csatározásokba.

Talán már nem sok idő kell hozzá, hogy az ORÖ belső köréhez tartozó emberek (a munkatársak, a titkárságon dolgozók stb.) is rájöjjenek, hogy amit ők hűségnek és lojalitásnak gondolnak, az szimplán szervilizmus, esetleg sikkasztásban való együttműködés, de egészen biztosan cinkos hallgatás. Mert most még joggal bízhat ugyan az ORÖ vezetése Polt Péter „elfoglaltságában”, valamint szelektív látásában és hallásában, de a pénzek jelentős része EU-s adófizetőktől származik, akik egyre rosszabb szemmel nézik a magyar korrupciós történetek alakulását.

A nagypolitika változásait figyelve pedig ne legyen kétsége senkinek: ha Orbánnak a multik, a nem létező „gazdasági bevándorlók” után újabb közellenségre lesz szüksége, akkor mi, romák nagyon is kézenfekvő célpontként jöhetünk számításba. Ha pedig egy ügy generálásához egy régi barátot kell feláldozni, a múlt heti események után könnyen belátható, hogy pillanatok alatt bármi megtörténhet.

A kérdéseket feltenni merők lerasszistázása pedig nem több, mint a legalpáribb, még falusi kocsmákban is nehezen tolerálható korlátoltság. Ehelyett az ORÖ vezetésének egyetlen menekülési útja lehetne: ha tételesen bizonyítaná, hogy Hadházy Ákos valótlant állít. Minden más esetben ugyanis mindenki – vagyis a romák és nem romák, rasszisták és befogadók, hazai és EU-s adófizetők – szemében az ORÖ gyanús. Ez pedig a meglévő előítéleteket csak erősíteni fogja, aminek éppen olyanok ihatják meg a levét, akik az eltüntetett 600 millió forint haszonélvezői kellett volna legyenek.

Jobb, ha mindenki számol vele, hogy a romák nem birkák, és elegük van Farkas Flóriánból.

A szerző a Romaversitas Alapítvány igazgatója

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.