galéria megtekintése

A rágcsálók zizegése

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 14. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Április elején már fel kellett volna, hogy tűnjön, mennyire elszaporodtak a pockok a vetésben. Messziről még ma sem látni őket, csak ha az árpatáblák közelében a szélirányba hallgatózik az ember, akkor hallatszik a kis rágcsálók sokaságának a zizegése.

Lehúzzák a kalászokat, rágják a szemet, őrlik a szalmát. A hőségben őszi árpát esznek, gyönge kukoricaszárat isznak. Nincs számottevő ellenségük, amely feltartóztathatná a szaporodásukat. A mezei pockok ellen lehet szabadságharcot vívni, de ez a küzdelem se nem elegáns, se nem igazán látványos.

A tajtékzó áradatot föltartóztatni kiállhat a gátra az omnipotens vezető, magasztos és hősies dolog gumicsizmában taposni a töltést, utasításokat adni izzadó minisztereknek és katonáknak. A pocoknak azonban mérgezett tört kukoricát szokás szórni a járataiba, ezzel még senki sem vonult be a történelembe, és a szavazatmaximalizáló hatása is korlátozott.

 

Ha nem volna centrális erőtér, akkor a pocokinvázióval, sáskajárással, sárga rozsdával fölvennék a küzdelmet azok az ismeretlen szakemberek, akiknek a társadalmi munkamegosztásban ez adatott.

Egy részük még a kommunizmusban tanulta a szakmát, akkoriban még volt állami előre jelző rendszer. Hozzáértők dolgoztak benne, akik már eleve gyanakodtak, ha nem volt kemény a tél, hogy majd a felszabadulás ünnepe körül nagyon kell figyelni, különben jönnek a pockok, amelyek individuálisan elhanyagolható erőt képeznek, csapatmunkában azonban igen eredményesek.

Sok rosszat el lehet mondani a néhai KGST-ről, azt azonban nem, hogy beleszólt volna, a tagállamok mivel irthatják a rágcsálókat, és mivel nem. Az Európai Unió beleszól, de könnyű kicselezni: az általa a forgalomból kivonatott méregre azt mondjuk, a szükséghelyzeti használatát engedélyezzük; adunk belőle, de csak külön kérvényre, keveset és sokára – ez így biztosan eurokonform kompromisszum.

Információt is nehéz gyűjteni a pockok támadásáról. A talajvédelmi igazgató szíve szerint elmondaná, amit tud, márpedig sokat tud, végtére is, ez a szakmája, de nem döntheti el, hogy elmondhatja-e.

Az illetékes kormányhivatalnál van sajtóreferens meg főigazgató, ők nem engedik, ám hallgatnak a megfontolásaikról. Megértem őket, hiszen talán már az sem szül jó vért, ha egyáltalán elismerik, hogy támadnak a rágcsálók.

Most, amikor az újabb kétharmados győzelmek után a politikai ellenfél a padlón, végre a távlatokra függeszthetnénk a tekintetünket, Európa erős embere lehetnénk, mások kezével is mi írnánk a történelmet, akkor süllyedjünk vissza az anyaföldhöz, hallgassuk a halk, de átható zizegést, ahogyan a rendszer talapzatán mindent szétrágnak a fáradhatatlan, éhes szürke pockok?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.