galéria megtekintése

A rabszolgaság alaprajza

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Annak a férfinak valami örökösödési ügye volt. Az ilyenből tizenkettő egy tucat, s az emberek általában borzongva szaladnak a sajtóhoz vele, mert miután átverte őket egy gazember, egy beltéri kígyó, akit eddig rokoni keblükön melengettek, rögtön azt hiszik, hogy az őket ért igazságtalanság vélt különlegessége nyilvánosságért kiállt. Pedig az ilyen belrokoni kígyóból éppen tizenkettő egy tucat.

Miért éppen róla írjak? Ez volt a kérdés. De ráálltam a találkozóra, mert a telefonban azt éreztem a hangjából, hogy annak a férfinak nemcsak az a fontos, hogy újságcikk szülessen az ügyéből, hanem az is, hogy legalább kipanaszkodhassa magát. Szinte könyörgött, hogy találkozzunk, mert el akarja mesélni a történetét.

Elmentem hát a megadott címre, egy kisváros szélső utcájába, ahol egy elhagyott ház előtt már várt rám az a férfi, s első pillantásra nagyon ismerősnek tűnt. Tűnődve néztem a vonásait, először azt hittem, tán színpadon láttam. De nem. Kisvártatva rájöttem, hogy miért oly ismerős: éppen úgy nézett ki, mint Velázquez híres festményén Ezopusz. Bazaltból faragott, széles, érett arc, őszes lobonc, távol ülő, okos és fáradt szemek. Lám csak, ilyen egy felszabadított rabszolga, aki túl bölcs ahhoz, hogy elnyert szabadságában meg ne lássa az életrabság új kötelékeit...

 

Álltunk az elhagyott ház előtt, és a panaszosból ömlött a szó: egy éve meghalt a felesége, és az asszony első házasságából származó lány nem nyugszik bele az örökségébe, többet akar, jelesül ezt a házat itt, amihez pedig neki semmi köze, ez a ház ugyanis az ő fiukat illeti majd, mármint az elhalt asszonnyal közös gyermeket. Izzott benne a düh. Ezt a gazemberséget. Ez a ház nem azé a hitvány nőé lesz, hanem az ő fiuké, erről ő kezeskedik. Ő majd minden fórumhoz elmegy. Nem hagyja annyiban. Őt nem fogja átverni ez a lotyó.

Így fortyogott, miközben én a házat néztem, az elhagyott, lelakott, megroggyant épületet, s arra gondoltam, ennyit nem is ér. Egyszerű és ronda kockaház, igénytelen gang, a hézagokban gazzal fölvert, zsebkendőnyi betonudvar, hátul rozzant kocsibeálló. S ez a szegény ember még a végén szívbajt kap miatta. Pedig nem olyan nehéz egy házról lemondani.

Erről történetesen sokat tudok, mert egyszer visszaadtam egy lakótelepi lakás kulcsát, hiszen kígyót-békát kiáltottak rám a végrendeletileg jogszerűen kizárt rokonok miatta. Megvádoltak mindennel, ami embertelen, s citáltak bíróságra igaztalanul. Ennyit nem ért. Vigyétek a lakást, kígyók és gazemberek, akik megvádoltatok egy ártatlan embert, erre jutottam, s a kulcsot visszaadtam: úgysem fogtok nyugodtan aludni többé soha.

De annak a férfinak ezzel nem hozakodtam elő, s nem is akaródzott a házba bemennem, mert már tudtam, ebből nem lesz riport. Húztam az időt, gondolkodtam, milyen szófordulattal köszönjek el, s közben a szemét néztem, s megpillantottam benne a rabszolgaság jegyét: láttam, hogy ez az ember a saját peres ügyének szolgája lesz örökre. Sokan vannak ilyenek, s mindegy nekik, hogy nyernek-e vagy veszítenek – emberi létük egyetlen látszata, hogy perképesek.

Álltunk hosszan az elhagyott ház előtt. Azt mondta, menjünk be, megmutatja a belsőséget, így fogalmazott, pedig akkor már ismertem a házát belül is, a szemében volt az alaprajza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.