galéria megtekintése

A power nehéz mámora

8 komment


Uj Péter

„Alkoholmámoros fülledt őszi este volt tegnap a Való Világ powered by Big ­Brother villájában.” Őszi legyek, ha ez nem egy utolsó évados, használt, lompos valóságshow. Bágyadtan faszhelikopterezünk körbe-körbe – Való Világ powered by Big ­Brother. Való Világ powered by Big Brother: stimmel, halál pontos. Ahogy csöng a fülemben, forgatom a számban, a fejemben, a gyomromban, úgy tűnik egyre tökéletesebbnek, miniatűr műalkotás, haiku, eleven nyelvi szobor: az orwellezés benne, a brotherben csengő bráner, a „póvered” kiejtéssel zöldségesített angol, és egyébként a már magyarított izét angolítja vissza, póveroli, mint Floki a tollseprűt. Akkora szintagma, alkaromhoz illő, hogy föl kéne tetováltatni lángoktól ölelt gót fraktúrral, ha lehet, mindenkire. Vagy retinára, az volna a legjobb, hogy mindig mindenki lássa a bal fölső sarokban, és akkor tudja mindjárt, milyen csatornát néz.

De jó, hogy a multikulti, e keserű pohár, elmúllott fölüllönk, mint szárnyaszegett varnyú. Megtarthatjuk tradicionális izéinkat. Ballagok szembe, a kínaiba, két hajléktalanforma cigány muszlimozza egymást hangosan sarkon. Nem viccelek. Ők se.
Rámenezhetnék. A kínai büfés két kínai lánya egymással magyarul beszélget, a kisebbik magyarnak is mondja magát, most lett egyetemista, azt mondja, kínaiul már gyengébben beszél. Kávézni a Fülöp-szigetekihez megyek, három éve költözött ide ­Seattle-ből, már kint nőhetett fel, annyira amerikai kiejtése van, Nirvanát hallgat, ­illetve ­David ­Bowie-t powered by ­Nirvana, The Man Who Sold The ­World, ­unplugged. Jön be arab, amerikás magyar zsidó, hispánós amerikai, zavaros identitású dél(jugo)-szláv. Kövér ­László ideg-összeroppanást kapna három perc alatt.

Pedig életmódunk magyar, egyszersmind italozó jellegét hál’ istennek nem veszítettük el, megőriztük magunkat intakt, identitásunk szilárd, a fülünkbe még ősmagyar dal: „We must have died along, a long long time ago”. Powered by póver.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.