galéria megtekintése

A politika szolgálólánya

28 komment

Jánossy András

Kifakadt volna-e akkor is a Magyar Tudományos Akadémia közgazdaságtudományi bizottsága az ellen, hogy Matolcsy György közpénzt költ a hobbijára, ha nem a gazdaságtudományi felsőoktatást érintené a tevékenysége az MNB alapítványainak? (Amelyeket – tegyük hozzá, ha már a ktb nem említi – az MNB-elnök az árfolyamnyereségekből hozott létre, mintegy 260 Mrd Ft értékben, a forintleértékelődést célzó árfolyampolitika kárvallottjainak, a devizaadósoknak a támogatása helyett.)

A kérdés nem költői, hiszen az Akadémia illetékes bizottsága hallgat, amikor a közgazdasági unortodoxiát a kormány műveli, miközben – hatástanulmányokat, szakmai opponenciát és társadalmi vitát mellőzve – a gazdaságpolitika esetében két nagyságrenddel, kormányzati beruházások tekintetében egy nagyságrenddel több közpénzt éget el.

Az utóbbiakra egyik példa a Paks 2.-beruházás, amit a szakemberek által már elkészített nemzetközi tender kiírása nélkül ajándékoztak oda Putyinnak, és amelynek költségeit a paktum 2014. januári bejelentésekor 3750 Mrd Ft-ban jelölték meg, míg a szakértők minimálisan 7500 Mrd Ft-ra becsülték. De a paksi agyrém 3750 Mrd Ft-os bekerülési költség esetén sem nyereséget, hanem veszteséget termelne, amit az államnak kellene folyamatosan pótolnia – ahogy ezt novemberben az Európai Bizottság is kimutatta, megcáfolva a kormány által megrendelt Rothschild-tanulmány érveit. (Mellesleg megkérdőjelezték a kormány által számításba vett költségszint realitását is, és rámutattak arra, hogy „a hosszabb, akár több évig tartó – az atomerőművek építése esetében jellemző – késedelmek jelentős mértékben csökkenthetik a projekt IRR-jét”, megtérülési mutatóját.)

 

Míg a közgazdaságtan tudósainak testülete hallgatott Paks 2.-ről, Lovász László elnök tavaly február 19-én az MTA környezettudományi elnöki bizottsága rendezésében lehetőséget biztosított a projekt kormánybiztosa számára olyan „tudományos előadás” megtartására, amelyet nem követhettek korreferátumok. Sem a környezettudomány részéről, sem az energetikának a projekttel szemben kritikát megfogalmazó tudósai részéről.

Ugyanezen testület rendezésé­ben Lovász László ma egy másik biztosnak, a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer megvalósításáról és üzemeltetéséről Budapesten, 1977. szeptember 16-án aláírt szerződés magyar kormánymeghatalmazottjának nyújt hasonló lehetőséget. A rendezvény megjelölése „konferencia”, de prezentációt csak olyanoktól kértek, akik közreműködői a már jó ideje folyó titkos vízlépcső-építési előkészületeknek. Az előadók sorában nem található senki azok közül, akik bebizonyították kompetenciájukat a Duna hidrológiai, ökoló­giai, természetvédelmi, környezetgazdasági és területfejlesztési kérdéseiben, illetve a felmerült nemzetközi jogi kérdésekben.

A kormány, ahogy a Paks 2. eseté­ben, a Duna-ügy kapcsán sem vásárolt szakismereteket, azaz nem rendelt meg érdemi vizsgálatokat arról, milyen módon lehet a dolgot megvalósítani úgy, hogy teljesüljenek a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítéletének előírásai, hanem szakembereket vásárol meg magának arra a célra, hogy önkényes döntését utólag igazolni próbálja, s elnémítsa azok kritikáját, akik fellépnek az ésszerűtlenség, az akarnokság és a pénzszórás ellen.

A trükk most is az, amit már az első Orbán-kormány dunai kormánybiztosa is szabadalmaztatott: a megoldandó problémák tudományos vizsgálata helyett „megoldásként” prezentált műszaki alternatívákat dolgoztatnak ki – kizárólag olyanokat, amelyek ellentétesek a hágai ítélettel –, majd a szakmainak maszkírozott vitát ezen alternatívák közötti választás mérlegelésére korlátozza, ily módon igazolva, hogy miért ne éljen Magyarország az ítélet által megteremtett lehetőségeivel.
1999-ben az MTA véleményezésre felkért munkacsoportja leleplezte ezt a trükköt, és megbuktatta a vízlépcsők építését. Most az MTA-elnök abban segít, hogy ne a terv, hanem a tudományosság bukjon meg.

A szerző közgazdász, a Védegylet önkéntese

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.