galéria megtekintése

A politika és a megmondók

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 07. számában
jelent meg.

Solymosi Frigyes
Népszabadság

Nincs könnyű helyzetben manapság a balliberális értelmiség. A második nagy vereség után nem meglepő, hogy nemcsak a baloldal politikusait, hanem holdudvaruk jeles tagjait is kínpadra ültetik: mintha ők is felelősök lennének a 2010-es és 2014-es vereségért. Ma már nemcsak a pártok vezetőinek leváltását, hanem a megmondóemberek lecserélését is javasolja az eddig szavát alig hallató fiatalabb generáció.

Marabu rajza

Megfeledkeznek arról, hogy a politikusokkal, tanácsadókkal ellentétben őket nem választják a pártok, ebbe a körbe nem lehet jelentkezni, így őket leváltani sem lehet, mert nincs honnan, mivel semmiféle politikai tisztséget nem töltenek be. Lehet őket, véleményüket persze negligálni, de azt nem lehet nekik megtiltani, hogy gondolkozzanak, és ha szükséges, nézeteiket, analízisüket közzétegyék. Arról már a politikusok tehetnek, ha szakmai teljesítmény hiányában a társadalom nem tekinti őket elég súlyosnak.

 

Egyébként is a baloldal nem a mögötte álló holdudvar ténykedése miatt veszítette el a választást. Emlékezetem szerint a tavalyi szárszói tanácskozáson Konrád György éppen azt javasolta Mesterházynak, hogy ne jelöltesse magát miniszterelnöknek, mert ennek a posztnak elnyerésére most nincs esélye, és jelölése számára hosszú távon hátrányos lehet. Joggal merül fel a kérdés: mi a helyzet a jobboldalon? Előre kell bocsátanom, hogy ezen az oldalon nincsenek és sose voltak megmondóemberek.

Ez visszavezethető arra, hogy a balliberális értelmiség lényegesen nagyobb tekintélynek, ismertségnek örvend a közélet, a politika színpadán, mint a jobboldali. Ennek egyik oka, hogy jelesebb tagjai társadalomtudósok, akiknek a szakterülete közelebb áll a politikához, mint azoknak az aktívabb értelmiségieknek, túlnyomórészt természetkutatóknak, akik a jobboldali pártok mögött álltak és állnak. Bár 1996 óta tagja vagyok a Fideszhez közel álló, különböző jellegű és összetételű grémiumoknak, értelmiségi köröknek, rendkívül nehéz arra válaszolni, hogy politikusaink igényelték-e, és egyáltalán, érdekelte-e őket valamely szakmai és politikai észrevételünk.

Nyilvánvalóan ez a mindenkori helyzettől függött. A ’96–98-as időszakban, amikor a Fidesz első számú törekvése volt, hogy a jobboldal elfogadja a korábban liberális nézeteket valló és az antalli politikát keményen bíráló Fidesz jobbratolódását, számukra egyáltalán nem volt érdektelen, hogy a különböző területek jeles értelmiségijei melléjük állnak, javaslataikkal segítik törekvésüket, esetleg még néhányan a nagy nyilvánosság előtt támogatásukról is biztosítják őket. A gyakori találkozások, a közvetlen, őszinte beszélgetések Orbán Viktorral mindkét félben nyomot hagyhattak.

Más véleményen van a „Vének Tanácsának” egyik jeles tagja, aki szerint „a találkozásunkkor folytatott beszélgetéseknek nem volt több eredménye, mint hogy Orbán Viktor megismerte azt a »szótárat«, amire a szavazók jelentős része fogékony. Ha Orbán Viktor nem is szándékozott véleményünkre hallgatni, óhatatlanul magával vitt néhány érvet, megismert olyan nézőpontokat, amelyekkel egyébként nem találkozhatott.” A szorosabb kapcsolat a Fidesz vezetője és a jobboldali értelmiség között a ’98-as győzelem után gyengült, és csak a 2002-es választási vereség után erősödött ismét.

Talán a 2002-es és a 2006-os választás eredménye másképpen alakult volna, ha hallgatnak egyik holdudvaruk, a Nemzeti Kör tanácsaira, többek között az „egy a zászló, egy a tábor” program feladása tekintetében. Alapvető változás a Fidesz és a konzervatív értelmiségi körök közötti kapcsolatban a 2010-es nagy győzelem után következett be. A kétharmados parlamenti többség megszerzése után a kormánypolitikusok már úgy érzik, egyáltalán nincs szükségük az „okoskodó” támogatóik észrevételeire, még a kommunikáció, a kapcsolat fenntartása is szükségtelen.

A szárszóihoz hasonló összejövetel, őszinte (!) véleménycsere ezen az oldalon elképzelhetetlen. Már azért is, mert a Fidesz centralizált párt, egy elkötelezett, magabiztos, ellenvéleményt kevésbé elviselő vezetővel. Számára jelenleg (!) messze elégségesnek látszik a Békemenet mozgósíthatósága. Mindezek ellenére hibát követ el a jobboldali értelmiség, ha megelégszik azzal, hogy támogatott pártja a hatalomban van, ha úgy érzi, neki már nincs semmi tennivalója: nem kell neki szóvá tennie azokat a rendellenességeket, amelyeket észlel.

A pártok ugyanis nemcsak akkor véthetnek, amikor ellenzékben vannak, hanem akkor is, ha kétharmados parlamenti többséggel kormányoznak. Sőt, ebben a helyzetben lényegesen több, az ország jelenét és jövőjét meghatározó baklövést követhetnek el, már azért is, mert gyakorlatilag hiányzik a parlamenti kontroll, gyenge az ezt esetleg szóvá tevő ellenzék. Következésképpen a kormányzó párt holdudvarának szerepe legalább olyan jelentős, mint amikor a kormányrúd megszerzéséért küzdöttek.

Demokrácia elleni vétek az uralmon lévő párttól, ha arra törekszik, hogy mindenki mindenben egyetértsen vele, és ha ezt különböző eszközökkel próbálja elérni. Kétségtelen, hogy a pártállami időszakhoz hasonlóan kényelmesebb – és az egyén számára hasznosabb – csendben maradni vagy a különböző pozíciók, előnyök elnyerése érdekében kifejezni egyetértésünket a kormány minden intézkedésével kapcsolatban. Még nagyobb előnyökkel járhat, ha nyíltan elmarasztaljuk azon keveseket, esetleg árulóknak minősítjük őket, akik bírálják az egyes határozatokat, és – nota bene – más fórum hiányában a baloldali lapokban fejtik ki véleményüket.

Való igaz, hogy a kormány a választás előtt nem tárta fel programját, így érdeklődéssel vártuk első ténykedéseit. Az a kijelentés, hogy továbbviszik, amit az elmúlt négy esztendőben elkezdtek, nem teljesen megnyugtató.Nem hiszem, hogy a kormányra szavazók nagy többsége egyetértene a Nyugat és az EU elleni háborúskodással, aminek megnyerésére semmi esélyünk sincs. Mi nem engedhetjük meg magunknak a Nyugat-ellenességet, bármennyire látványosnak tűnik is dacosságunk. Nekünk nem a demokráciáktól kell féltenünk az országot, ahonnan jóindulatot várunk és pénzügyi támogatást kapunk.

Ennek fényében erősen kétlem, hogy Juncker EU bizottsági elnökké választása elleni hangos és korai tiltakozásunknak számunkra és a kormányfő számára bármiféle pozitív hozadéka lenne. A társadalom abban is bízik, hogy földbérlet, a trafikok és más kedvezmények juttatása révén az arra érdemesek (?) már az előző ciklusban megkapták jutalmukat, és ezt a sajátságos osztogatást a kormány befejezte. Remélhetően Felcsút különleges fejlesztése is véget ért, és az ebben részt vevő vállalkozók találnak ennél valamivel fontosabb kihívásokat. Az ország tudomásul vette a stadionépítési törekvéseket is, és reménykedik, hogy a további építkezések megindítása előtt megvárjuk, míg labdarúgásunk színvonala – a további lecsúszás helyett – jelentős (!) javulást mutat.

Elszomorító, hogy az optimista várakozás ellenére, a meglehetősen unortodox programok, szerény pénzeszközeink sajátságos felhasználása ebben az időszakban is folytatódik. Számomra teljesen rejtély: miért kell néhány minisztériumnak vidékre költöznie, ami – eltekintve a családok százai-ezrei életének megzavarásától – óriási és fölösleges költségekkel jár. Ennyire gazdagok lennénk? Elgondolkoztató, hogy a kormány eddig még meg se próbálta elmagyarázni ennek a tervnek a szükségességét.

Az értelmiségnek, a bal- és jobboldali, vélt vagy valós megmondóembereknek nem szabad elfelejteniük, hogy pártjaik sikerénél van fontosabb szempont is. Mégpedig demokráciánk, a demokratikus jogok védelme, az ország talpra állítása, a gyűlölködés megszüntetése, hazánk régóta óhajtott felzárkózása. Ésszerű tennivalónk van bőven, ezekre kellene minden energiát, időt és pénzt szentelnünk.

A szerző akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

                                                                ***

Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.