galéria megtekintése

A polgári változat

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 20. számában
jelent meg.

Simkó János
Népszabadság

Most ne kezdjük el azt az illiberális berendezkedésekben értelmetlen vitát, hogy minek kell X26-os sokkoló az Országgyűlési Őrségnek, meg minek van egyáltalán szükség az Országgyűlési Őrségre, meg Kövér Lászlóra, illib parlamentre, és így tovább. Kell és kész. Egyik következik a másikból. Hol Kövér van, ott őrség van, hol őrség van, ott sokkoló van. Mindenki szem a láncban.

Különben is, ez egy ócska negyedik generációs sokkoló, egy játszótéri kacat, alig 5-6 méter a hatótávolsága és csak öt másodpercre bénítja meg a renitens polgárt, azzal a pitiáner 50 ezer voltjával. (Hogy ki a renitens polgár, azt elég, ha dr. Kövér tudja.) Természetesen a ravasz (elsütőbillentyű) többszöri meghúzásával tetszőlegesen növelhető a sokkhatás időtartama, de erre a nemzetközi szakirodalom szerint általában már nincs szükség.

Schüller Attila a Hadmérnök című folyóirat 2009. júniusi számában a következőket írja a fegyverről: „Ha nagyon leegyszerűsítve akarjuk definiálni a TASER-t, akkor az egy megnövelt hatótávolságú sokkoló. Az általában pisztoly alakú fegyverből két elektróda lőhető ki, amelyek kis horgok segítségével a célpont bőrébe vagy ruhájába akadnak. Ezekre vezetékek segítségével jut a sokkoló feszültség, amely üresjárati feszültsége 50 000 V. A fegyver az érzőidegeken kívül a mozgatóizmokat is stimulálja, így a célszemély magatehetetlenül összeesik. Az elsütőbillentyű egyszeri működtetésével öt másodpercig jut feszültség az elektródákra, de ez a billentyű újbóli meghúzásával többször megismételhető, illetve a folyamatos működtetésével meghosszabbítható a kisülési ciklus.”

 

A szerző egy rövid interjút is készített cikkében dr. Bartha Tibor nyugállományú mérnök ezredessel, a nemzetvédelmi egyetem tanárával, ebből is idézek: „S. A.: Milyen a TASER fogadtatása a hallgatók körében? B. T.: A hallgatók ezt nagyon élvezik, igen szeretik és érdeklődők. De nemcsak az egyetemen tanuló diákok ismerkedhetnek ezzel az eszközzel. Be lett mutatva a Köztársasági Őrezrednek, az Országos Rendőr-főkapitányság szakembereinek, a terrorelhárító szolgálat szakembereinek, a hadsereg szakembereinek is. Azt lehet mondani, hogy igen pozitív véleményt alakítottak ki róla, és a bemutatók alapján mind azon a véleményen vannak, hogy minél előbb rendszeresíteni kell ezt az eszközt.”

Nem győzzük csodálni a fegyver nagyszerűségét, de szigorúan nemzetbiztonsági szempontból, úgy országgyűlésileg, mint őrségileg meg kell jegyeznünk, hogy sokkal hatékonyabb lett volna az ötödik generációs TASER változat beszerzése (XREP), amelynek hatótávolsága 20 méter és 20 másodpercig bénítja le azt, akit le kell bénítani. Vagyis akár az elnöki pulpitusról elérhető bármelyik (renitens) ellenzéki képviselőt.

Ha figyelmesen böngésszük a szakirodalmat, akkor bárki megszemlélheti az X26c változatot (a „c” betű a citizen szó rövidítése), amely egy valódi polgári változat. Aligha kell sokat várnunk arra, hogy arra alkalmas polgárok (hogy ki az alkalmas lásd, mint fent) természetes alanyi jogon rendelkezzenek ezzel a X26-osnál sokkal humánusabb eszközzel. Ennek kisebb a sokkoló hatása, mint a fegyveres testületekre szabott változatnak, igaz viszont, hogy hosszabb, 30 másodperces a sokkolási idő, és az első öt másodpercben mindössze 85 elektromos impulzust bocsát ki.

Már fejlesztés alatt van az X26d változat. Itt a „d” betű nagyon helyesen a dialógusra, egészen pontosan a dialógus illiberális változatára utal, ami végképp polgárbarát mutációnak minősül. Megjegyezzük, a dialógusra csak abban az esetben kerülhet sor, amennyiben az akció után még magához tér a (renitens) polgár.

Ideje lenne…

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.